Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σε δεύτερο γύρο Ρουσέφ και Νέβες

Από τις εκλογές προχτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Από τις εκλογές προχτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Σε δεύτερο γύρο, στις 26 Οκτώβρη, οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου που έγιναν την Κυριακή. Οπως αναμενόταν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, που στηρίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών και το ΚΚ Βραζιλίας και σειρά άλλων κομμάτων στον εκλογικό συνασπισμό «Με τη δύναμη του λαού» πήρε 41,08%, ενώ δεύτερος ήρθε ο Αέσιο Νέβες, υποψήφιος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ηγήθηκε συνασπισμού με την επωνυμία «Μπραζιλία Αλλαγή»), με 34,2% (ενώ οι δημοσκοπήσεις το έφερναν τρίτο) και τρίτη ήρθε η Μαρίνα Σίλβα, υποψήφια του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συνασπισμού κομμάτων με την επωνυμία «Ενωμένοι για τη Βραζιλία» με 21,14% (ενώ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν δεύτερη). Η αποχή από τις εκλογές ήταν συγκριτικά μικρή, γύρω στο 20%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν και πολλά άκυρα και λευκά, που φτάνουν σχεδόν το 10%.

Ταυτόχρονα, έγιναν και βουλευτικές και τοπικές εκλογές, όπου συμμετείχαν συνολικά 25.919 υποψήφιοι, από 32 πολιτικά κόμματα, που διεκδικούσαν 1.709 θέσεις, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 143,8 εκατομμύρια άνθρωποι (σε σύνολο πληθυσμού τα 202 εκατομμύρια).

Τα τρία αυτά κόμματα συγκέντρωσαν, τις περισσότερες ψήφους, με το λαό να είναι εγκλωβισμένος στις βασικές εκδοχές διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος (σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη).

Ο ανταγωνισμός που υπάρχει και θα κυριαρχήσει και στο δεύτερο γύρο είναι για το ποιος διαχειριστής μπορεί να εγγυηθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, που δήθεν θα βοηθήσει και τα λαϊκά στρώματα. Μόνο που ακριβώς αυτός ο καπιταλιστικός δρόμος που και οι δύο διεκδικητές υπηρετούν, είναι αυτός που έχει καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο που λυμαίνονται λίγοι καπιταλιστές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ