Τρίτη 7 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Αποχώρηση διαδηλωτών από το κέντρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών άρχισε χτες να αποχωρεί από τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, όπου στις 28 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κυβερνητικά κτίρια άρχισαν ξανά να λειτουργούν. Διαδηλωτές παρέμεναν, ωστόσο, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου το Σαββατοκύριακο επαναλήφθηκαν συμπλοκές μεταξύ των συγκεντρωμένων και «ομάδων», που εμφανίστηκαν να ζητούν άμεσο τερματισμό των καταλήψεων.

Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές αρχές έδειξαν αδράνεια στις «οργανωμένες επιθέσεις» που δέχονταν με τη συμμετοχή - σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των ίδιων των διαδηλωτών - και δυνάμεων της κινεζικής μαφίας. ΜΚΟ δήλωναν ότι η αστυνομία «απλώς παρακολουθούσε». Εκπρόσωποι φοιτητικών οργανώσεων είχαν ανακοινώσει άλλωστε ότι δε θα πήγαιναν στις τότε προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση, εξαιτίας των «οργανωμένων επιθέσεων» που δέχονταν και της απραξίας των αρχών.

Το Σαββατοκύριακο, η τοπική κυβέρνηση έδωσε νέα διορία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, με τον επικεφαλής Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ να μεταφέρει την αποφασιστικότητα των αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».

Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι οι διαδηλώσεις υποδαυλίζουν «κοινωνικές αντιθέσεις, καταστρέφουν το πεδίο της συνεννόησης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες της κοινωνίας» όπως και ότι οποιαδήποτε ιδέα να εισαχθεί «μια έγχρωμη επανάσταση» στην ηπειρωτική Κίνα αποτελεί «φαντασίωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σάουθ Τσάινα Μόρνινγκ Ποστ» αξιωματούχοι δήλωναν ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο χτες να αναλάβει δράση για να «ανοίξει το κέντρο». Διάσπαρτες πληροφορίες κυκλοφορούσαν σχετικά με νέο ραντεβού διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν υπήρχε συγκεκριμένη ενημέρωση, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα. Πολλοί ανταποκριτές δήλωναν ότι τίποτα δεν αποκλείει την επανέναρξη μαζικών συγκεντρώσεων.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των εξελίξεων, τα γεγονότα που μεσολάβησαν συνδέονται και με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, διεθνώς, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης μιας σειράς ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το «ειδικό καθεστώς» που συμφώνησαν το 1997 Βρετανία - Κίνα και αποτυπώνεται στο «τοπικό» Σύνταγμα («Basic Law») διασφαλίζει την απρόσκοπτη επενδυτική δράση των μονοπωλίων.

Τα αιτήματα που χρησιμοποιούνται για «καθολική ψηφοφορία» και «περισσότερη δημοκρατία» στην ουσία πιέζουν για επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που δυναμώνουν σε όλη την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ