Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Χάρη Χουρδάκη, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ , εκπροσώπου της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες»
Αντίσταση στο συνέδριο - παρωδία

- Τι σηματοδοτεί η απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για το ερχόμενο συνέδριο;

- Με βάση το - αντιδραστικό - καταστατικό της ΕΣΑΕΑ, το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο είναι τριήμερο.

Η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ επεξεργάστηκε την εξής μεθοδολογία: Βάζει σφήνα τις εκλογές του Γενικού Συμβουλίου στην αρχή της δεύτερης μέρας, ενώ, υποτίθεται, το συνέδριο θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές σε τρία τμήματα το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή σε ολομέλεια για να ψηφίσει το πρόγραμμα δράσης.

Η κυβέρνηση - που έχει την κύρια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο χώρο των αναπήρων - και οι μηχανισμοί της αυθαιρετούν και ποδοπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας. Επιχειρούν την κατάπνιξη της δυσαρέσκειας και των αναπήρων.

- Ποιες είναι οι επιδιώξεις αυτής της μεθοδολογίας;

- Θέλουν να αποφύγουν, ενόψει και των εκλογών, την αποκάλυψη της κατάστασης - και απ' το βήμα του συνεδρίου - που βιώνουν οι ανάπηροι στη χώρα μας στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική τους κατάσταση, στην καθημερινή τους ζωή. Δε θέλουν να αποκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των ανθρώπων της στην ΕΣΑΕΑ για αυτή την κατάσταση. Γι' αυτό με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΓΣ στις 15.1.2000 θα γίνει ένα συνέδριο παρωδία.

- Γιατί θα είναι παρωδία;

- Η πρώτη μέρα (18.2.2000) θα αποτελέσει προεκλογική φιέστα με τη διαδικασία των χαιρετισμών ενώ την επομένη δε θα δοθεί ο λόγος στους συνέδρους. Φοβούνται ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανοιχτής συζήτησης στο συνέδριο, θα έβγαιναν πιο ενισχυμένες οι αγωνιστικές δυνάμεις της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) και των συνεργαζόμενων δυνάμεων στο νέο ΓΣ.

- Τι θα κάνει η ΕΣΚ ΑμΕΑ για να μην περάσει αυτό το συνδικαλιστικό πραξικόπημα;

- Η ΕΣΚ θα πάρει πρωτοβουλίες ούτως ώστε οι πραγματικοί ανάπηροι να βρουν τον τρόπο να εκφράσουν αγωνιστικά την καταδίκη τους στο συνέδριο - μαϊμού και από την άποψη της σύνθεσης, με τους ανάπηρους μαϊμούδες, αλλά και από την άποψη των διαδικασιών. Πάνω απ' όλα οι ανάπηροι θα καταδικάσουν την ίδια την κυβέρνηση που για να μπορέσει να περάσει την αντιλαϊκή και αντιαναπηρική πολιτική με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, με την εμπορευματοποίηση των αναγκών μας, επιχειρεί με όλα τα μέσα, χωρίς να έχει κανένα ηθικό φραγμό τον έλεγχο του αναπηρικού κινήματος και τη μετατροπή των οργανώσεων των αναπήρων σε εκλογικό μηχανισμό του κυβερνητικού κόμματος.

Επίσης τεράστιες ευθύνες έχει και η ΝΔ, η οποία στα λόγια από το ΓΣ της ΕΣΑΕΑ υποστηρίζει τους ανάπηρους, ενώ στην πράξη οι δυνάμεις της ουσιαστικά στηρίζουν ή κάνουν συμφωνίες νομής του χώρου των αναπήρων.

- Ποιο είναι το σχόλιο για την απόφαση διαμαρτυρίας στις 24.1.2000 γιατί καθυστέρησε η κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την Ειδική Αγωγή;

- Είναι απαράδεκτη η διεκδίκηση της ψήφισης ενός νόμου που θα κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση της εκπαίδευσης των αναπήρων και των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στη χώρα μας.

Αλήθεια κύριοι της πλειοψηφίας με το νομοσχέδιο που η κυβέρνησή σας θέλει να ψηφίσει, θα αυξηθούν και θα αναβαθμιστούν τα δημόσια ειδικά σχολεία για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες;

Η ίδια η κυβέρνησή σας ομολογεί ότι μόνο 14.000 απ' τα 200.000 παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο ή ειδική τάξη. Πόσα από τα 186.000 παιδιά που δεν πηγαίνουν ακόμα σχολείο ή και εκείνοι που μεγάλωσαν χωρίς να πάνε σε κανένα σχολείο, θα βρουν ένα δημόσιο ειδικό σχολείο ή μια δημόσια ειδική τάξη για να φοιτήσουν τα επόμενα χρόνια;


Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ