Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο για τις κατασκευαστικές εταιρίες, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη μονοπώληση του πακτωλού των δημοσίων έργων (πάνω από 7 τρισ. δρχ. προβλέπεται το συνολικό ποσό μέχρι το 2006 μαζί με τα ολυμπιακά έργα) από μια δράκα 10 το πολύ ομίλων τεχνικών εταιριών. Παράλληλα, με την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων που προωθείται με το νομοσχέδιο, σηματοδοτείται το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων οι οποίες υποχρεώνονται είτε να βάλουν «λουκέτο», είτε να εξαγοραστούν από άλλες μεγαλύτερες με δυσμενείς όρους.
Το πιο προκλητικό είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό παρέχονται φορολογικά κίνητρα, που θα στοιχίσουν στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς εκατοντάδες δισ. δρχ., στις τεχνικές εταιρίες, προκειμένου να συγχωνευτούν, να γιγαντωθούν και να γίνουν μονοπώλια... Μεταξύ των προκλητικών αυτών κινήτρων περιλαμβάνονται: Δεκαετής απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος μη διανεμομένων κερδών. Αύξηση της δωρεάν επιχορήγησης από 10% σε 15% επί των επενδύσεων. Απαλλαγή από καταβολή κάθε φόρου επί κάθε δικαιοπραξίας που αφορά τη συγχώνευση (δηλαδή, απαλλαγή κάθε φόρου για αγοραπωλησίες δισεκατομμυρίων, τη στιγμή που ο κάθε πολίτης για τη μεταβίβαση ενός διαμερίσματος 10 εκατομμυρίων δρχ. είναι υποχρεωμένος να πληρώσει πάνω από 1 εκατ. δρχ. φόρο)!
Κύριο χαρακτηριστικό των διατάξεων για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων είναι η πρόβλεψη μιας νέας (7ης) τάξης εργοληπτικού πτυχίου, την οποία ουσιαστικά και τυπικά θα αποτελούν 10 περίπου όμιλοι που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις των εταιριών που απαρτίζουν τη σημερινή Η` τάξη και μερικών της Ζ' τάξης. Οι όμιλοι αυτοί θα μονοπωλήσουν έργα άνω των 7 τρισ. δρχ. την επόμενη εξαετία, αφού αποτελώντας μόλις το 0,15% του κλάδου θα αποκομίσουν πάνω από το 60% του τζίρου των έργων αυτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων των εργοληπτών, με τη διαδικασία της επανάκρισης επιχειρείται μια βίαιη αναδιάρθρωση του κλάδου, με αποτέλεσμα να μείνουν στα μητρώα και των 7 τάξεων πτυχίων που δημιουργούνται με την επανάκριση (που γίνεται με κριτήρια των τελευταίων ετών) περίπου 6.000 - 6.500 εργοληπτικές επιχειρήσεις από τις 11.854 που λειτουργούν τώρα. Οι υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να κλείσουν ή να απορροφηθούν...
Οπως, άλλωστε, ομολογείται και στην ίδια την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αυτό επιβλήθηκε, για να σταματήσει ο... πολυκερματισμός του κλάδου και να πραγματοποιηθούν «οικονομίες κλίμακας». Σε άλλο σημείο βαφτίζεται ως συμφέρον της χώρας οι λίγες κατασκευαστικές επιχειρήσεις «που θα συμμετέχουν με συγχρηματοδότηση στα έργα», ενώ σε άλλο σημείο ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενεργότερη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων... Επιδιώκεται, δηλαδή, να εμπλακεί το τραπεζικό κεφάλαιο στο «παιχνίδι» των έργων, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης αυτά να γίνονται με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης.