Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Εντατικές επαφές για τη συγκρότηση «συνασπισμού» κατά του «ΙΚ»

  • Σχέδιο «αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους» θα ανακοινώσει αύριο ο Ομπάμα
  • Αρχισαν παζάρια ήδη στη Μέση Ανατολή

Από τη συνάντηση του Τσακ Χέιγκελ στην Αγκυρα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Νεσντέτ Οζέλ
Από τη συνάντηση του Τσακ Χέιγκελ στην Αγκυρα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Νεσντέτ Οζέλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους» αναμένεται να παρουσιάσει μεθαύριο στο Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ήδη ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει επαφές στη Μέση Ανατολή για τη συγκρότηση διεθνούς «κεντρικού συνασπισμού» κατά του «ΙΚ». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να βρεθεί σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ χτες ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ βρέθηκε στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του, ο Ομπάμα ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί τη βοήθεια των σουνιτικών αραβικών χωρών στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι... ίσως για πρώτη φορά, είναι απολύτως σαφές ότι το πρόβλημα για τα σουνιτικά κράτη στην περιοχή - πολλά εκ των οποίων είναι σύμμαχοί μας - δεν είναι μόνο το Ιράν. Δεν είναι απλώς ζήτημα σουνιτών - σιιτών».

Πάντως, στη Βρετανία δημοσιεύτηκε έκθεση ΜΚΟ που καταγράφει ότι το «ΙΚ» μάχεται με αμερικανικά όπλα, ενώ είναι γνωστό πως οργανώσεις τύπου «ΙΚ» ενισχύονταν πολύμορφα από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο πλαίσιο προώθησης «ισορροπιών» ευνοϊκών για τα συμφέροντά τους.

Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Στο μεταξύ, την Κυριακή συνεδρίασαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, συμφωνώντας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του «ΙΚ» και να συνεργασθούν με όλες τις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων. Στη συνάντηση εγκρίθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση της χρηματικής, στρατιωτικής και επιμελητειακής βοήθειας προς τους «εξτρεμιστές» που δρουν σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με τα πρακτορεία, με το τελικό κείμενο παρέχεται συνεργασία προς τις ιρακινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος καλεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να διεξαγάγουν συνομιλίες με το καθεστώς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι τόνισε ότι η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» αμφισβητεί «την ίδια του την ύπαρξη (σ.σ. του Ιράκ), καθώς και την ύπαρξη άλλων κρατών» και απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μέσα. Υποστήριξε δε ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να αναληφθεί στο πλαίσιο μιας κοινής αμυντικής συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου.

«Ανησυχία» από την Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, που βρέθηκε χτες στην Αγκυρα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων κ.τ.λ.

Λίγο πριν ο Τσακ Χέιγκελ φτάσει στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέφερε την ανησυχία της κυβέρνησης, επειδή «τα όπλα που πηγαίνουν εκεί (σ.σ. στο Ιράκ) δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων... Εκφράσαμε την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό (...) θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο προορισμός όλων αυτών των όπλων», πρόσθεσε.

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται στο φόντο της τουρκικής ανησυχίας για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου και της δύναμης των Κούρδων στην περιοχή, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιταχύνει τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την κουρδική κοινότητα, προσδοκώντας ότι θα εξασφαλίσει προνομιακές σχέσεις με τους Κούρδους στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να διασφαλίσει τις ιδιαίτερες επιδιώξεις της τουρκικής πλουτοκρατίας. Μάλιστα, προχτές, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την «ειρηνευτική διαδικασία», συμπληρώνοντας πως «κάθε δήλωση χωρίς συγκεκριμένα βήματα δε θα συναντήσει καμιά πρακτική αμοιβαιότητα».

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζόλι Μπίσοπ, έσπευσε να διαβεβαιώσει για τη συμμετοχή της χώρας της στον «κεντρικό συνασπισμό» κατά του «ΙΚ».

Στο πεδίο των μαχών, χτες αμερικανικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιθέσεις σε θέσεις του «ΙΚ» στο φράγμα της Χαντίθα. Ιρακινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 18 άμαχοι (ανάμεσά τους οκτώ νεογνά) σκοτώθηκαν σε επίθεση του στρατού στην πόλη Χαουίγια στο βόρειο Ιράκ που ελέγχει το «ΙΚ».

Ενα «παζλ» απειλών

Την ίδια στιγμή, η επέκταση της δράσης των ισλαμιστικών οργανώσεων εξακολουθεί να αλείφει «βούτυρο στο ψωμί» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στη Γαλλία, δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι ισλαμιστής που πήρε μέρος σε επίθεση σε βελγικό μουσείο ανήκε σε ομάδα «τζιχαντιστών» που τον είχαν απαγάγει στη Συρία.

Σε Πακιστάν και Ινδία, ΜΜΕ αναφέρουν ότι φυλλάδια και σημαίες του «ΙΚ» εμφανίζονται σε μια σειρά περιοχές, ενώ ομάδες πρώην «Ταλιμπάν» εμφανίζονται έτοιμες να το ακολουθήσουν.

Στη Βοσνία, έγιναν πέντε ακόμα συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι στη Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι σε συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και δυνάμεων του «ΙΚ».

  • Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του σουδανικού στρατού με προορισμό το αεροδρόμιο της Τρίπολης καθηλώθηκε από ένοπλες ομάδες στο αεροδρόμιο της πόλης Κούφρα, στη λιβυκή έρημο, καθώς εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λιβύης, για να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά σε μια «τρομοκρατική ομάδα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ