Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Βγαίνει σε πλειστηριασμό το «Ερρίκος Ντυνάν»

Χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο η θέση των εργαζομένων

Πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» θα γίνει στις 24 Σεπτέμβρη, με τιμή εκκίνησης τα 107 εκατ. ευρώ, όπως έχει ορίσει η Τράπεζα Πειραιώς, ως απαρχή της «εξυγίανσης» του νοσοκομείου. Η θέση των περίπου 1.000 εργαζομένων γίνεται όλο και πιο δεινή, όσο το νοσοκομείο εμπλέκεται στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, αφού στο πλαίσιο της «επενδυτικής επανεκκίνησης», η δραστική μείωση του εργατικού «κόστους» είναι προϋπόθεση για τον εκάστοτε επιχειρηματία.

Θυμίζουμε πως ανάμεσα στους όρους του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση του νοσοκομείου και η Τράπεζα Πειραιώς είναι: Μείωση του εργατικού «κόστους» στο μισό (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική εργασία), αναδιάρθρωση προσωπικού - θέσεων εργασίας, διασφάλιση τοκοχρεολυσίων, διακοπή παραγωγής χρέους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, κατέχοντας δανειακή σύμβαση 92 εκατ. ευρώ, προδεσμεύει όλα τα έσοδα και προεγκρίνει όλες τις δαπάνες. Ετσι, διαχώρισε την τρέχουσα μισθοδοσία από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και αναδρομικά των εργαζομένων - που είναι 9-14 μήνες απλήρωτοι ανάλογα την ειδικότητα και το κλιμάκιο - και οι μισθολογικές οφειλές, ύψους 32 εκατ. ευρώ, μετατράπηκαν σε χρέος του νοσοκομείου μακροχρόνιου ορίζοντα. «Η Τράπεζα διασφαλίζει την είσπραξη μηνιαίων τοκοχρεολυσίων 600.000 ευρώ και το συνολικό χρέος του νοσοκομείου, 314 εκατ. ευρώ, φορτώθηκε στις πλάτες μας», σημειώνει η ΔΑΣ.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Ολα τα δεδουλευμένα αναδρομικά τώρα, με κυβερνητική εγγύηση. Μισθούς στο ύψος της διαιτητικής απόφασης του 2011, αύξηση 10% στους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ μεικτά. Διασφάλιση όλων των σημερινών θέσεων εργασίας χωρίς ελαστικές μορφές εργασίας. Να περάσει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς.

Επίσης προτείνει ανάμεσα σε άλλα: Αμεση προκήρυξη κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας στις 2/9, 4/9, 8/9, 10/9 και 11/9, να πάρει το σωματείο μέτρα οργάνωσης των κινητοποιήσεων. Να γίνει συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, φορέων, Λαϊκών Επιτροπών, συλλόγων της ΟΓΕ της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ