Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 - αριθ. φύλλου: 11924

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στάχτη στα μάτια του λαού η σεναριολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΣΕΛ.  3
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στην Κατερίνη μίλησε ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολύμορφες εκδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ανανεώθηκε η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ με διεύθυνση: efestival.kne.gr


ΣΕΛ.  12   -   13

Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Είτε η «ανάπτυξη» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων «αντιμνημονιακών», είναι προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.
  • Ασίγαστος, καθημερινός αγώνας για τα άμεσα πιεστικά προβλήματα. Για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, το μισθό και το μεροκάματο, τις απολύσεις. Για ανθρώπινες συντάξεις. Για δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.
  • Ομως, δε φτάνει αυτό. Οι καθημερινοί αγώνες για επιμέρους βελτιώσεις ή παρεμπόδιση των χειρότερων για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην κατάργηση των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, να ανοίγουν το δρόμο για να χτυπηθεί η αιτία του κακού στη ρίζα της. Ούτε 1 ευρώ για το χρέος που δε χρωστά ο λαός μας. Μονομερής συνολική διαγραφή του. Αποδέσμευση από τη λυκοφωλιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μνημονίων διαρκείας. Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.
  • Χρειάζεται ταξική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Με ενότητα της εργατικής τάξης, λαϊκή συμμαχία εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, νέων. Με ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ. Με Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια

Η κυβέρνηση συνεχίζει, με διαρροές, να διαφημίζει το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» σαν την κορωνίδα της «κοινωνικής» της πολιτικής. Ωστόσο, κάθε λεπτομέρεια που αποκαλύπτεται επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα ακόμα άλλοθι κοινωνικής ευαισθησίας μιας κυβέρνησης που εξαθλιώνει το λαό και ταυτόχρονα σαν εργαλείο για περικοπές στα ελάχιστα προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν έχει στόχο να παράσχει ουσιαστική προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας», όπως την ορίζουν στατιστικά οι υπηρεσίες στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Δε θα μπορούσε, άλλωστε, η πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια να αποτελεί ταυτόχρονα τη σωτηρία τους.

Στόχος και του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι να συγκαλύψει και να ανακυκλώσει την ακραία φτώχεια, η οποία θα μεγαλώνει όσο βαθαίνουν οι συνέπειες από την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ανεξάρτητα από το μείγμα που αυτή εφαρμόζεται. Από αυτήν τη σκοπιά, ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που του πετάνε.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» καθορίζει ως «γραμμή φτώχειας» για μια τετραμελή οικογένεια τα 13,1 ευρώ τη μέρα! Με αυτό το ποσό, ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι μπορεί σήμερα να επιβιώνουν τέσσερις άνθρωποι και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Σε κάθε περίπτωση, η «πρόνοια» από το κράτος δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ το μήνα και τα 4.800 ευρώ το χρόνο για μια τετραμελή οικογένεια με μηδενικό εισόδημα.

Δηλαδή, αν ένας άνεργος με δύο παιδιά παίρνει τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας, που είναι σήμερα στα 361 ευρώ, το κράτος θα του δίνει άλλα 39 ευρώ το μήνα για να συμπληρώσει τα 400 (4.800 το χρόνο). Κι αυτό μόνο αν ο ίδιος και η οικογένειά του πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Θυμίζουμε ότι ειδικά για τους ανέργους, μόλις ένας στους δέκα παίρνει το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους μακροχρόνια ανέργους. Σε όλους αυτούς, η κυβέρνηση τάζει μια «ενίσχυση» - κοροϊδία και αυτή με προϋποθέσεις, προκειμένου να συμβιβαστούν με τη φτώχεια τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι ο μηχανισμός του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» θα συνδεθεί άμεσα με την επάνοδο του δικαιούχου στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι αν στον άνεργο προταθεί μια δουλειά με κάτι περισσότερο από 400 ευρώ το μήνα, ανεξάρτητα από τους όρους προσφοράς της εργασίας, θα είναι υποχρεωμένος να την αποδεχτεί, αλλιώς θα χάνει αυτόματα την «ενίσχυση» του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Με αυτόν τον τρόπο, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν αποκλείεται να γίνει στην πράξη ένα ακόμη εργαλείο για πίεση συρρίκνωσης μισθών, ιδιαίτερα του κατώτατου.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν είναι το αντίδοτο στη φτώχεια, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά συστατικό της πολιτικής που ευθύνεται για την πτώχευση του λαού. Σαν τέτοιο πρέπει να το απορρίψει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, διεκδικώντας με τα ταξικά συνδικάτα και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, μαζί με την κάλυψη όλων των αναγκών που ως τώρα είχε στην ευθύνη του το κράτος (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια) και τώρα βαίνουν προς εξαφάνιση.


Κινητοποίηση χτες των φρουτοπαραγωγών στη Νάουσα
  • Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί απαιτούν από την κυβέρνηση να στηρίξει το εισόδημά τους και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές, να πάρει μέτρα απορρόφησης της αδιάθετης παραγωγής σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, με τιμές πάνω από το κόστος. Να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.).
  • ΚΚΕ: Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση κοροϊδεύουν τους παραγωγούς.

ΣΕΛ.  11


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΠΑ
Προτάσεις νέας φοροληστείας του λαού

ΣΕΛ.  8
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τους πνίγουν καθημερινά σε Μεσόγειο - Αιγαίο

ΣΕΛ.  24
ΓΑΛΛΙΑ
Ενδοαστικές αντιθέσεις και κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΣΕΛ.  14
Κλιμάκωση της ισραηλινής βαρβαρότητας στη Γάζα

ΣΕΛ.  15
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση στις 28 Αυγούστου κόντρα στις διαγραφές φοιτητών

ΣΕΛ.  20
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
«Χρέος να συμβάλουμε να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας προς τα μπρος»
  • Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το Μπλόκο.
  • Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στο Μπλόκο, στις 23 Σεπτέμβρη διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ