Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Κλειστά και τα σύνορα της Σενεγάλης με τη Γουινέα

ΝΤΑΚΑΡ.--

Η κυβέρνηση της Σενεγάλης έκλεισε χτες τα σύνορα της χώρας με τη γειτονική Γουινέα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων της επιδημίας του φονικού αιμορραγικού ιού «Εμπολα».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σενεγάλης διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό επεκτείνεται και στα «εναέρια και θαλάσσια σύνορα για αεροσκάφη και πλοία από τη Δημοκρατία της Γουινέας, της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας» και δεν αφορά μόνον τα χερσαία σύνορα της χώρας. Η Σενεγάλη είχε κλείσει και πάλι τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα από τις 30 Μάρτη έως τις 6 Μάη του 2014 αλλά τα άνοιξε «λόγω της θετικής εξέλιξης της επιδημίας».

Νωρίτερα, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της για τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ οι πολίτες της που θα επιστρέψουν από τις χώρες αυτές θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση.

«Ετοιμότητα» ζητεί ο Ναμπάρο

Το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού «Εμπολα» Ντέβιντ Ναμπάρο, που βρέθηκε χτες στη Σιέρα Λεόνε έπειτα από επίσκεψή του σε νοσοκομεία της Λιβερίας, ζήτησε «ετοιμότητα» απέναντι σε μια νέα έξαρση της επιδημίας «αν χρειαστεί» τη στιγμή που η Σενεγάλη κλείνει τα σύνορά της με τη Γουινέα και η κυβέρνηση του Προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, ανακοινώνει ότι έχει συνολικά 13 θανάτους από αιμορραγικό πυρετό «άγνωστης αιτιολογίας» από τις 11 Αυγούστου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Βρετανός επιδημιολόγος, που διορίστηκε πριν μερικές μέρες ως επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση του «Εμπολα», έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στη Λιβερία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από την επιδημία. Μετά τη Μονρόβια και το Φρίταουν, ακολουθούν το Κόνακρι και η Αμπούζα, προγραμματίζοντας να μείνει δύο μέρες σε κάθε χώρα.

Στη Λιβερία, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης και δύο παραγκουπόλεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Μονρόβια, βρίσκονται σε καραντίνα, ο Ερυθρός Σταυρός έκρινε απαραίτητο «"απέναντι σε μια καταστροφή αυτού του μεγέθους» να αναθέσει τον συντονισμό της καταπολέμησης της επιδημίας σε διεθνή οργανισμό και όχι στις εθνικές αρχές.

Η περιορισμένη χωρητικότητα του μοναδικού κρεματορίου στη χώρα, που ανήκει στην ινδική κοινότητα η οποία τηρεί τις ινδουιστικές τελετές κηδείας, έχει ήδη υπερκαλυφθεί με δεκάδες πτώματα που περισυλλέγονται καθημερινά, πολλά αρκετές μέρες αργότερα, υπογράμμισε χτες ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Λιβερίας Φάγιαχ Τάμπα.

Στη γειτονική Σιέρα Λεόνε, όπου όπως στη Λιβερία, ο ρυθμός μετάδοσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ακούγονταν οι εκκλήσεις των Μουσουλμάνων ιερωμένων στα τζαμιά και οι καμπάνες στις εκκλησίες ηχούσαν για μια ημέρα προσευχής και νηστείας κατά του «Εμπολα», ελλείψει ενός βασικού, δημόσιου συστήματος Υγείας. Στο μεταξύ, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας Μουιζέχ Καϊκάι επιβεβαίωσε την απόφαση των σαουδαραβικών αρχών να μη χορηγήσουν βίζα στους 1.000 πιστούς από τη Σιέρα Λεόνε που είχαν εγγραφεί για να μετάσχουν στο χατζ (προσκύνημα) στη Μέκκα λόγω της επιδημίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ