Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σε παρερμηνεία αποδίδει σενάρια συνεργασίας με ΗΠΑ στο Ιράκ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε προχτεσινοβραδινές πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο ζήτημα αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ με αντάλλαγμα την επίτευξη προόδου στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποδίδοντας το ζήτημα σε μεταφραστικό λάθος και παρερμηνεία των δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως προέκυψε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, το οποίο επικαλέστηκαν στη συνέχεια άλλα διεθνή δίκτυα όπως το «Ρόιτερς». Το ΙΡΝΑ μετέδωσε δηλώσεις το Ιρανού υπουργού Εξωτερικών πως εάν το Ιράν συμφωνήσει «να κάνει κάτι στο Ιράκ, η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κάνει κάτι σε αντάλλαγμα» και ότι «όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα πρέπει να αρθούν με αντάλλαγμα τη βοήθειά του στο Ιράκ». Αργότερα, όμως, το ΙΡΝΑ μετέδωσε δήλωση της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφκχαμ που διέψευσε τις «αναφορές ορισμένων ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με συνεργασία Ιράν - ΗΠΑ στο Ιράκ» σημειώνοντας: «Αυτές οι αναφορές είναι παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών και είναι εντελώς αβάσιμες».

Παρ' όλα αυτά, το ιρανικό («ημι-επίσημο») ειδησεογραφικό πρακτορείο MEHR αναπαρήγαγε και χτες τις επίμαχες «παρερμηνευμένες» δηλώσεις του Τζ. Ζαρίφ που έδειχναν να συνδέουν την επίτευξη προόδου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη βοήθεια της Τεχεράνης στο ζήτημα αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Στρατού» στο Ιράκ.

Στην Ουάσιγκτον, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Ζαρίφ δεν αναφέρονταν στο Ιράκ αλλά στο Αράκ, στο χώρο δηλαδή όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, και οι οποίες είναι στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και της Γερμανίας και οι οποίες (μετά τη νέα παράταση που δόθηκε) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Νοέμβρη τρέχοντος έτους.

Την Τετάρτη, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε ασκήσει πιέσεις στο Ιράν να συμμετάσχει σε κάποιου είδους «συντονισμένη δράση» κατά του «Ισλαμικού Στρατού» σημειώνοντας ότι το ζήτημα του Ιράκ και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν «ανεξάρτητα», θεωρώντας ότι είναι ζητήματα «διαφορετικής φύσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ