Η «ανθρωπιστική βοήθεια» αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για να συνεχίσουν τα σχέδιά τους
Από τις μάχες στο Ιράκ |
Το στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, έχει μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα σε επίκεντρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά, του ιρακινού στρατού και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, αμερικανικά, επανδρωμένα και μη, αεροσκάφη στήνουν «χορό» βομβών πέριξ της περιοχής σε μία προσπάθεια να επιταχύνουν την ανακατάληψή της από τους Κούρδους και τους Ιρακινούς στρατιώτες ενώ συνεχίζουν και την «ανθρωπιστική» επιχείρηση για τους διωγμένους από τους ισλαμιστές, που αποτελεί το πρόσχημα για συνέχιση των σχεδίων που οι ιμπεριαλιστές ξεκίνησαν το 1991 και το 2003 με τις επεμβάσεις στην πλούσια ενεργειακά χώρα.
Στα λόγια η ανακατάληψη του φράγματος έγινε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές μέσα στο περασμένο 24ωρο. Αρχικά αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, Πεσμεργκά, μίλησε για έλεγχο του «μεγαλύτερου ανατολικού τμήματος» του φράγματος. Αργότερα, τόσο αυτός όσο και εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Αμυνας υπαινίχθηκαν τον πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης. Ακολούθως, ανασκεύασαν ανακοινώνοντας ότι ελέγχουν «σημαντικό» μέρος του φράγματος της Μοσούλης και ότι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις γίνονται στο ανατολικό τμήμα της εγκατάστασης.
Στο Πεντάγωνο, χτες βράδυ, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση 15 αεροπορικών επιδρομών χτες κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, 16 την Κυριακή και 9 το Σάββατο, λέγοντας ότι ήταν «δικαιολογημένες», στο πλαίσιο «βοήθειας για την προστασία των κρίσιμων υποδομών του Ιράκ».
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του «Ισλαμικού Κράτους», οι δυνάμεις του οποίου έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τις αρχές Ιούνη, απέδωσαν σε «ιρακινή και δυτική προπαγάνδα» τις πληροφορίες για απώλεια του φράγματος (του οποίου τυχόν καταστροφή θα μπορούσε, όπως λέγεται, να προκαλέσει καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ).
Πέρα από τις σφοδρές συγκρούσεις με στόχο το φράγμα της Μοσούλης, οι ισλαμιστές αντιμετωπίζουν και στη δυτική επαρχία Ανμπάρ τα συγκεντρωμένα πυρά μαχητών που ανήκουν σε περίπου 20 σουνιτικές φυλές και υποστηρίζουν πλέον τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυριζόταν ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να στείλει χερσαίες δυνάμεις επέμβασης ή κατοχής στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα βρετανικές επιχειρήσεις εστιάζονται στις ρίψεις φορτίων «ανθρωπιστικής βοήθειας». Οπως είπε στο BBC, «η Βρετανία δεν θα εμπλακεί σε άλλον έναν πόλεμο στο Ιράκ. Δεν θα στείλουμε χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο. Δεν πρόκειται να στείλουμε εκεί το βρετανικό στρατό».
Βέβαια, την Κυριακή ο Κάμερον στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» είχε επιστήσει την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύει για τη Βρετανία και όλη την Ευρώπη η πιθανότητα ίδρυσης και ισχυροποίησης ενός «τρομοκρατικού» ισλαμικού χαλιφάτου στις ακτές της Μεσογείου «στα σύνορα με χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ (σ.σ. Τουρκία)», προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει «τη στρατιωτική της δύναμη» για να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να δημιουργήσουν «ένα τρομοκρατικό κράτος στις ακτές της Μεσογείου».
Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, σημείωνε ότι ο ρόλος της Βρετανίας στο Ιράκ «έχει ξεπεράσει το στάδιο της παροχής βοήθειας» και οι επιχειρήσεις, που έχουν διευρυνθεί, μπορεί να διαρκέσουν «πολλούς μήνες».
Αυτά βεβαίως αφότου την Παρασκευή το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενέκρινε τις «παραδόσεις» όπλων στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στο πλαίσιο υποτίθεται προσπαθειών αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», που στο παρελθόν είχαν χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών.