Αύξηση 50% των πνιγμών σε σχέση με πέρσι έχει σημειωθεί από την αρχή του καλοκαιριού, βάσει στοιχείων του Λιμενικού, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν χαθεί 100 ζωές στις θάλασσες της χώρας μας. Το 80% αφορά σε ηλικιωμένους άντρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.
Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το πρόβλημα, αφού καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά στη χώρα μας, με ραγδαία αύξηση των πνιγμών την τελευταία τριετία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως. Οι περισσότεροι πνιγμοί φαίνεται να οφείλονται στην «αμέλεια» των λουομένων, που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και μπαίνουν στη θάλασσα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή χωρίς να έχουν αφήσει να περάσει ο απαραίτητος χρόνος μετά το γεύμα.
Να σημειωθεί ότι ναυαγοσώστες πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, είτε είναι οργανωμένες είτε όχι, κάτι που δε συμβαίνει. Για άλλη μια φορά όμως το θέμα των ευθυνών γίνεται μπαλάκι μεταξύ δήμων και αρμόδιων υπουργείων. Κι ενώ δίνονται πρόστιμα για την απουσία ναυαγοσωστών από τις Λιμενικές Αρχές, οι υπεύθυνοι δε φαίνεται να συμμορφώνονται.