Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τσάκισμα των δικαιωμάτων που απέμειναν

Στη δημοσιότητα επανήλθαν οι προτάσεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με την οποία επιχειρείται να εμφανιστούν σαν «αναγκαία» τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, από τη σκοπιά των οικονομικών αντοχών των Ταμείων και των δημοσιονομικών του κράτους. Η μελέτη έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών.

Το νέο χτύπημα επικεντρώνεται σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν. Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας:

1. Με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει για όλους τους εργαζόμενους.

2. Με την ίδια επιχειρηματολογία, μεθοδεύουν την κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και ειδικές ομάδες, όπως οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι. Κεντρική επιδίωξη είναι το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους. Στο πλαίσιο αυτών, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων όσων βρίσκονται ηλικιακά κάτω από τα 60 έτη, με ιδιαίτερη αναφορά στους ασφαλισμένους του Δημοσίου.

3. Από το στόχαστρο των νόμων που ετοιμάζουν δε λείπουν ούτε οι αναπηρικές συντάξεις, για τις οποίες το ΚΕΠΕ αποφαίνεται χωρίς καμία ντροπή ότι «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Λέει, δηλαδή, ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

4. Επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

Εισφορές - κυνήγι των φτωχών ασφαλισμένων

Επίκαιρο χαρακτήρα αποκτούν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για το ζήτημα οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με αφορμή τη χτεσινή δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ΚΕΠΕ προτείνει την επέκταση της δράσης του ΚΕΑΟ και για ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο κατασταλτικός χαρακτήρας του μέτρου επικεντρώνεται στους πιο φτωχούς ασφαλισμένους και ιδιαίτερα σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ.

Επιπλέον, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κρίνεται «χρήσιμο» η πρόσβαση και του ΚΕΑΟ στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων, ενώ μέχρι να μπορούν οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εφορία (μέσα του 2017), προτείνεται να εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης εκτός από το ΚΕΑΟ και «ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες»!

Πάντως, παρά τις επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις και τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και ενώ η κυβέρνηση εξισώνει τους καπιταλιστές - όσον αφορά τον τρόπο και τις μεθόδους αντιμετώπισης για τις εισφορές τους προς τα Ταμεία - με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ και τους αγρότες, που κλείνουν τα μαγαζιά τους και εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ εκτοξεύτηκαν στο ιστορικό ποσό των 13,5 δισ. ευρώ!

Για να φανεί το μέγεθος των χρεών προς το ΙΚΑ, αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο έτος οι καταβαλλόμενες συντάξεις ανήλθαν στα 10,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα χρέη των καπιταλιστών προς το ΙΚΑ (μέρος των οποίων αφορά στις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους) είναι μεγαλύτερα από το κονδύλι των συντάξεων! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τα 13,540 δισ. ευρώ, σε ρύθμιση έχουν μπει μόλις το 1,132 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 10% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ