Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προχωρά η «αξιολόγηση» των τραπεζικών ομίλων

Η διαδικασία «αξιολόγησης» των τραπεζών, που «τρέχει» η ΕΚΤ, συνδέεται άμεσα με την επίσπευση των αποφάσεων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των εγχώριων τραπεζών

ASSOCIATED PRESS

Η διαδικασία «αξιολόγησης» των τραπεζών, που «τρέχει» η ΕΚΤ, συνδέεται άμεσα με την επίσπευση των αποφάσεων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των εγχώριων τραπεζών
Εγχειρίδιο με λεπτομέρειες για τα στάδια της υπό εξέλιξη διαδικασίας «αξιολόγησης» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οπως επιβεβαίωσε και χτες με ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, «τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης θα δημοσιευθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου». Αμέσως μετά αναμένονται και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και οι άλλες διεργασίες στις τράπεζες στις οποίες θα εντοπιστεί η ύπαρξη «κεφαλαιακού κενού», ενώ το Νοέμβρη του 2014 θα υποβληθούν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό».

Στο επίκεντρο της «αξιολόγησης», του «διεξοδικού ελέγχου των ισολογισμών και της ανθεκτικότητας των μεγαλύτερων τραπεζών προτού η ΕΚΤ αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα το Νοέμβριο», βρίσκονται τα προβληματικά δάνεια και γενικότερα η «ποιότητα» των κάθε είδους εμφανιζόμενων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.«Η συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «διαφέρει από τις προηγούμενες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (σ.σ. stress tests) σε επίπεδο ΕΕ, από την άποψη ότι περιλαμβάνει διεξοδικό έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και "ενσωματώνει" τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων».

Υπενθυμίζουμε ότι η «προσομοίωση» αφορά σε διάφορα σενάρια και πολλούς στατιστικούς δείκτες, όπως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που διατρέχει το κάθε κράτος (άρα και οι τράπεζες που υπάγονται σε αυτό), οι υποθέσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του ΑΕΠ, το κόστος χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας και σωρεία άλλων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα της άσκησης θα περιλαμβάνουν ένα «βασικό» και ένα «δυσμενές» σενάριο, για κάθε μία από τις 128 ελεγχόμενες τράπεζες, στη βάση των οποίων θα προσδιοριστούν οι τυχόν ανάγκες για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οπως επισημαίνει στη χτεσινή της ανακοίνωση, η ΕΚΤ «θα συγκρίνει τα ευρήματα από επιμέρους τράπεζες με ευρήματα από τράπεζες παρόμοιου μεγέθους και θα εφαρμόσει το δικό της υπόδειγμα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από πάνω προς τα κάτω. Κάποιες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν περαιτέρω ανάλυση και, εφόσον απαιτείται, να υποβάλουν εκ νέου τις προβολές της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να παράσχουν περαιτέρω στοιχεία στο πλαίσιο της προσέγγισης με βάση τον κανόνα "συμμόρφωση ή εξήγηση"».

Στη διαδικασία της «αξιολόγησης» υπάγονται και οι 4 ελληνικές «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αλφαμπανκ, Γιούρομπανκ), γεγονός που συνδέεται άμεσα με την επίσπευση των αποφάσεων γύρω από τους τρόπους διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι θεωρούν ως «ατού» το γεγονός ότι πλέον κατέχουν ελάχιστα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτιμώνται με υψηλότερο ρίσκο, καθώς και τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις και άλλους παράγοντες. Σχετικά αδύναμες, σε σχέση με άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης, εμφανίζονται ως προς τα εταιρικά δάνεια, τα οποία, ανεξάρτητα και από το βαθμό προβληματικότητας, θα αξιολογηθούν με δυσμενέστερα σενάρια. Προβληματισμοί διατυπώνονται επίσης ως προς την προσμέτρηση των εγγυήσεων (υποθήκες) στα στεγαστικά δάνεια, λόγω της κατρακύλας στις τιμές των ακινήτων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ