Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ψηλά στην ατζέντα η ενεργειακή συνεργασία

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Νεπάλ πραγματοποίησε ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μετά από 17 χρόνια και πραγματοποιείται λίγους μόνο μήνες μετά την ανάδειξη του ινδουιστικού «Μπαρατίγια Τζανάτα» στην πρωθυπουργία, ενώ η Ινδία αναζητά λύσεις στις μεγάλες ενεργειακές της ανάγκες αλλά και αναβαθμισμένη θέση στην περιφέρειά της και όχι μόνο.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη συνδέθηκε με τις επιδιώξεις της Ινδίας να εξασφαλίσει νέα πεδία ενεργειακής συνεργασίας, και μέσα από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το BBC μετέδωσε ότι, κατά τους μήνες της ξηρασίας, ο ποταμός Γάγγης εξασφαλίζει μέχρι και το 70% των υδάτων του από τα νερά των ποταμών του Νεπάλ. Η κυρίαρχη τάξη του Νεπάλ διακατεχόταν από καχυποψία σχετικά με τους όρους της συνεργασίας που το Νέο Δελχί επιδιώκει. Μιλώντας στη νεπαλέζικη Βουλή, ο Μόντι σημείωσε ότι «πουλώντας ηλεκτρισμό στην Ινδία, το Νεπάλ μπορεί να εξασφαλίσει μία θέση στις αναπτυγμένες χώρες».

Μεταξύ άλλων, η Ινδία φέρεται έτοιμη να προωθήσει επενδύσεις στις κατασκευές αλλά και τον αγροτικό τομέα στο Νεπάλ, προσδοκώντας φυσικά οφέλη για την αναπτυσσόμενη καπιταλιστική της οικονομία.

Η επίσκεψη στο Νεπάλ έδωσε αφορμή στις αστικές ινδικές εφημερίδες να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση προτεραιότητες που δεν πρέπει να ξεχνά: «Η προσοχή του Μόντι για τους γείτονες της Ινδίας είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρώτα απ' όλα δεν πρέπει να αγνοεί τη Δύση», τόνιζε η εφημερίδα «Τάιμς της Ινδίας». «Το Νέο Δελχί πρέπει να προσπαθήσει να βρει τη χρυσή τομή και να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις της με τη Δύση και μεγαλύτερη συνεργασία στο Νότο (...) Η Ινδία χρειάζεται τεχνολογία και επενδύσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να εκκινήσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την ανεργία. Επιπλέον, η τρομοκρατία είναι μια μάστιγα που το Δελχί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων.

Φονικές κατολισθήσεις

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε 120 χιλιόμετρα ανατολικά του Κατμαντού, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Από την κατολίσθηση μεγάλες ποσότητες λάσπης μπλόκαραν τη ροή του ποταμού Σουνκόσι, παραπόταμου του Γάγγη.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε όλες τις περιοχές κατά μήκος του Σουνκόσι και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ινδική πολιτεία Μπιχάρ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους από φόβους για μεγάλες πλημμύρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ