Associated Press |
Χιλιάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν την πόλη Σίντζαρ για να κατευθυνθούν σε βορειότερα σημεία του Ιρακινού Κουρδιστάν |
Οι ισλαμιστές φαίνεται ήδη να ελέγχουν τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης - το μεγαλύτερο του Ιράκ - αλλά και μια πετρελαιοπηγή.
Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, οι «Πεσμεργκά» όπως λέγονται, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος. Τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες». Επίσης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ότι στο Ιρακινό Κουρδιστάν καταφθάνουν και Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία, ενώ το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) απήθυνε έκκληση μαχητές να μεταβούν στο Βόρειο Ιράκ.
Με τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης ο εκπρόσωπος του στρατού, Κάσεμ Ατα, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, διέταξε χτες την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους «Πεσμεργκά».
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, που κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στη Σίντζαρ όπου ως και 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους ισλαμιστές. Ο ειδικός απεσταλμένος σημειώνει: «Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τη σωματική ασφάλεια των ανθρώπων αυτών που αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε μια περιοχή που έχει περικυκλώσει το "Ισλαμικό Κράτος". Η ανθρωπιστική κατάσταση των αμάχων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες σε βασική βοήθεια, όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα, είναι άμεσες».
Ταυτόχρονα ο Μλαντένοφ ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.