Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΗΑΕ
Οριστικοποιήθηκε η αγορά δύο συστημάτων παρακολούθησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την προσπάθεια της Γαλλίας να δυναμώσει την παρουσία της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συνδέεται η πώληση δύο δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οριστικοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Η οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν» επικαλείται σε «αποκλειστικό» της δημοσίευμα «πηγές που επιβεβαιώνουν» ότι μπήκαν στο Λονδίνο οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι.

Μεγάλοι ωφελημένοι από το συμβόλαιο, συνολικής αξίας τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων ευρώ, είναι οι γαλλικές εταιρείες «Airbus Systems» και «Thales Alenia Space», που θα προμηθεύσουν στα ΗΑΕ τα δύο δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνα παζάρια με αρκετό παρασκήνιο, αφού προσφορά είχαν καταθέσει και αμερικανικές εταιρείες που λάνσαραν το πρόγραμμα «Raytheon», 20% πιο ακριβό από το γαλλικό «Falcon Eye». Ενδεικτικό είναι το ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εμποδίσουν επανειλημμένα την τελική συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι και με νέες προσφορές, αλλά φαίνεται ότι τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των γαλλικών μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ