Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι απεργοί απέσπασαν αυξήσεις στους μισθούς

Στιγμιότυπο από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
Στιγμιότυπο από την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αποσπώντας αυξήσεις στους μισθούς, ολοκλήρωσαν την πολυήμερη απεργία τους οι εργάτες από τους κλάδους της Μεταλλουργίας, του Χάλυβα, της Μηχανουργίας, της Ενέργειας και συναφών κλάδων της Βιομηχανίας στη Νότια Αφρική. Η απεργία διήρκεσε σχεδόν ένα μήνα, αφού είχε ξεκινήσει την 1η Ιούλη.

Η Εθνική Ενωση Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής (Numsa) ανακοίνωσε ότι τα 220.000 μέλη της, που συμμετείχαν στην απεργία, «ομόφωνα» αποδέχτηκαν την προσφορά των εργοδοτών. Αυτή προβλέπει αύξηση κατά 10% για τα επόμενα τρία χρόνια στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες.

Παρά το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τους εργάτες. Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης για αναβάθμιση της θέσης της και ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά «παζάρια» - με δεδομένη και τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στους BRICS, που πρόσφατα μάλιστα προχώρησαν στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και Αποθεματικού Ταμείου - δημιουργεί συνθήκες έντασης των αντεργατικών επιδιώξεων.

Η Εθνική Ενωση Εργοδοτών Νότιας Αφρικής (Neasa), που αντιπροσωπεύει περίπου 3.000 εταιρείες από τους συγκεκριμένους κλάδους, δήλωσε ότι δε θα υπογράψει τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρείες, όπως η κατασκευαστική «Group Five», είπαν ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της απεργίας, ο αντίκτυπός της θα επηρεάσει τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια».

Πάντως, η πολυήμερη απεργία άσκησε μεγάλη πίεση συνολικά σε 12.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Τογιότα» και «Τζένεραλ Μότορς». Εκτός από τη βελτίωση των μισθών, οι εργάτες διεκδίκησαν και συνολική βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και στεγαστικό επίδομα 1.000 ραντ (70 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ