Το νομοσχέδιο ονομάζει «Περιβαλλοντική αναβάθμιση» την οικοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων που βρίσκονται «εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός οικισμών προ του 1923, καθώς και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους, η οποία ανήκει κατά κυριότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.... ή Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς... με προϋπόθεση να είναι περιοχή κατάλληλη με βάση τους σχετικούς νόμους».
Και συμπληρώνει: «Η περιοχή περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης οριοθετείται και οργανώνεται πολεοδομικά έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί μια ή περισσότερων κατηγοριών χρήσεων γης κατά τα άρθρα 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 και 30 του ν. 4269/2014 (Α 142)».
Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα, επιτρέπεται όχι μόνο κατοικία αλλά και πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, ΚΑΠΗ, ορφανοτροφεία, άσυλα, ωδεία, σχολές οδηγών, δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά γυμνάσια, λύκεια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, ιδιωτικές κλινικές, κάθε είδους εμπορικού καταστήματος και τροφίμων, κουρεία, φαρμακεία, χώροι πολιτισμού, μπαρ, σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς.
Για να μη μείνουν παραπονεμένοι οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα, το νομοσχέδιο στο άρθρο 7 προβλέπει: «Εντός των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας και Ηράκλειου Κρήτης ... δύναται να καθορίζονται ειδικές περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης...».
Τι άλλο να ζητήσει το κατασκευαστικό κεφάλαιο;
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, «Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, νόμιμοι ιδιοκτήτες δασών, δασικών εκτάσεων ... εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης...» (δηλαδή εκεί όπου επιτρέπονται τα πάντα) ή μπορούν να ανταλλάξουν τις εκτάσεις τους με άλλες εκτάσεις «στο σύνολο της χερσαίας χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Κρήτης, Εύβοιας και Ρόδου. Εξαιρούνται οι περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας και Ηράκλειου Κρήτης».
Προβλέπονται, «κατ' εξαίρεση, Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης για εθνικούς λόγους αναβάθμισης και αναζωογόνησης των εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών και αποκατάστασης των μεριδιούχων εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών και ζώνες - υποδοχείς οικοδομικών συνεταιρισμών - Ιδιωτικών Πολεοδομήσεων πλησίον εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών».
Σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 η οικοδόμηση προβλέπεται και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις για τις οποίες δεν απαγορεύεται η δόμηση.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, απελευθερώνονται τεράστιες εκτάσεις γης, νομιμοποιούνται ιδιοκτησίες οικοδομικών συνεταιρισμών και μέσω της τράπεζας γης και της ανταλλαγής εκτάσεων σε περιοχές υποδοχής τους, υλοποιείται η πολεοδόμηση εκτάσεων σε εγκαταλελειμμένους, μικρούς ή φθίνοντες οικισμούς. Η εισφορά σε γη και σε χρήμα και το κόστος της πολεοδόμησης και κατασκευής, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι επιλύει υπαρκτά χρονίζοντα προβλήματα και απελευθερώνει δεσμευμένες περιουσίες, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης σε μονοπωλιακούς ομίλους που μπορεί να είναι οι ίδιοι και κατασκευαστές και τουριστικοί επιχειρηματίες και έμποροι των κτισμάτων, οδηγεί σε διεύρυνση των κερδών των μονοπωλιακών κατασκευαστικών ομίλων, ενώ τα περισσότερα μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα μερίδιά τους.