Κυριακή 27 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ξεκίνησαν συζητήσεις αναδιάταξης της κεντροαριστεράς

Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, κεντρικό ζήτημα στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι βασικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών εντοπίζονται στο διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στο πώς θα εξελιχτεί παραπέρα με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Πρόσφατα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» στα τέλη Οκτώβρη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, με εγκατάλειψη του προηγούμενου σχήματος τέτοιας συμπόρευσης, της Ελιάς. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται «Εθνική Οργανωτική Επιτροπή από το Πολιτικό Συμβούλιο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων της Ελιάς, στελέχη των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα θελήσουν να μετάσχουν σε ισότιμη βάση στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να οργανώσει μια ανοικτή διαδικασία βάσης μέσα από την οποία θα οδηγηθούμε στο Συνέδριο». Η οργανωτική επιτροπή σχεδιάζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά στα τέλη Ιούλη.

Ακολούθησε την Τρίτη, η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Φ. Κουβέλης για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Πρωτοβουλία που ανελήφθη και ενόψει συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ το Σεπτέμβρη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύσταση ενός φορέα που, κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές, θα μπορεί να λάβει εντολή «διερευνητικής εντολής», ώστε να αναζητήσει κομπρεμί ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κομμάτια της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν με τη συγκρότηση ενός τρίτου ισχυρού πόλου, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. σχετικές δηλώσεις Λυκούδη). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα στελέχη της που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεικτική η τοποθέτηση μεσοβδόμαδα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Αντ. Ρουπακιώτη ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υποχρεωμένη «να αναζητήσει τις αναγκαίες συγκλίσεις με αυτόν (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ), τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για την ανάγκη δημιουργίας πρόσφορου κλίματος, απ' όπου θα μπορούσε να προκύψει προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση της Τρίτης, ο Π. Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε έναν ειλικρινή, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ. O στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (...) οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία του προγραμματικού διαλόγου. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία σε κάποια άλλα θέματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, πιστεύω ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουμε το στρατηγικό στόχο τον οποίο υπηρετούμε και οι δύο».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, τόνισε: «Υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία (...) Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις».

«Πήγε καλά η πρώτη συνάντηση», παρατήρησε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας. Αναφερόμενος δε στην επιστολή πρόσκλησης για διάλογο που έστειλε ο Κουβέλης και στον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα και για τον Τσίπρα: «Συντείνουν (σ.σ. οι επιστολές) σε έναν κοινό σκοπό: Να αναζητήσουμε προοδευτικές λύσεις για τη χώρα (...) πρέπει να συμβάλουν όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Και μπορούν πράγματι να συμβάλουν όλες, πλην της ΝΔ».

Σημειωτέον, τέλος, ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Ανοιξη, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές και να επιτευχθεί η «πολιτική σταθερότητα», η σταθερότητα του συστήματος, όπου ομνύει το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ