Η ΔΕΗ έδωσε εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών της 56χρονης στα Χανιά
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Χώρας Χανίων |
Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση αγαθών, όπως το ρεύμα, που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο όσο προχωράει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και μαζί της η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η άτυχη παραπληγική είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των διακοπών που κάνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα και τα χαράτσια. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται πολλές και στα Χανιά, αλλά το συγκεκριμένο πήρε διαστάσεις επειδή κατέληξε στο θάνατο της 56χρονης γυναίκας.
Αμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών συνδικάτων και άλλων φορέων του νομού, που εξέδωσαν ανακοίνωση και χτες το μεσημέρι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά. Στη διαμαρτυρία καλούσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων.
Σε συνάντηση με το διευθυντή της ΔΕΗ, απαίτησαν να μην κόβεται το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει. Το απόγευμα, προγραμματιζόταν νέα διαμαρτυρία στη γειτονιά της άτυχης γυναίκας από τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Χώρας Χανίων και σωματεία.
Οπως καταγγέλλουν συγγενείς της 56χρονης, από το 2007 η ΔΕΗ γνώριζε πως η 56χρονη χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη και ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα τη γεννήτρια. Επικαλούνται μάλιστα παλιότερο περιστατικό, όταν λόγω εργασιών μετακίνησης μιας κολόνας της ΔΕΗ, η υπηρεσία είχε ενημερώσει τον εργολάβο για την ανάγκη τοποθέτησης γεννήτριας, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τετραπληγική γυναίκα από την αναγκαστική διακοπή του ρεύματος.
Καταγγέλλουν επίσης ότι οι οφειλές της 56χρονης περιορίζονταν μόνο στο χαράτσι και σε ένα λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η ληξιπρόθεσμη οφειλή ήταν 801 ευρώ και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου να μην κοπεί η παροχή ήταν 237 ευρώ, όση η αξία του ρεύματος, χωρίς το χαράτσι. Οπως ισχυρίζεται η οικογένεια, είχε πάει πρόσφατα στη ΔΕΗ για ρύθμιση του χρέους.
«Η ΔΕΗ ήταν ενήμερη για την κατάστασή της, εδώ και χρόνια. Πάντα μας ενημέρωναν ακόμα και για διακοπή ρεύματος. Οπως βλέπετε, το ρολόι είναι ακριβώς δίπλα στο παράθυρο. Ο υπάλληλος που έκοψε το ρεύμα δεν άκουσε τους συναγερμούς από τα μηχανήματα που χτυπούσαν όλα μαζί;», αναρωτιόταν ένας από τους γιους της σε τηλεοπτικό σταθμό, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι δε γνώριζε την κατάσταση της τετραπληγικής γυναίκας και ότι δεν είχε δηλωθεί ως «ευάλωτος καταναλωτής».
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται επίσης ότι ο μετρητής κατανάλωσης («ρολόι») ήταν δηλωμένος σε διαφορετικό όνομα καθώς και ότι δεν είχε γίνει αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο εντάσσονται με οικονομικά κριτήρια και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών. Χτες, κατόπιν εορτής και μετά το σάλο που προκλήθηκε, συνεργεία της ΔΕΗ επανασύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι της 56χρονης.
Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το τραγικό περιστατικό (...) αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου. Αγαθό που δε νοείται να το στερείται κανείς, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει ή όχι προβλήματα υγείας.
Τέτοια θανατηφόρα περιστατικά, μαζί με τα πανάκριβα τιμολόγια, τα κομμένα ρεύματα, τα χαράτσια, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της μετατροπής της σε πανάκριβο εμπόρευμα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη και το χρέος να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για να αποτρέψει τις διακοπές του ρεύματος στα νοικοκυριά, αλλά και ενάντια στο ευρωενωσιακό πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά. Να παλέψει για αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας, που σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας θα μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες».