Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΜΗΕ
Διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μονοπωλίων

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», διεργασίες φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μονοπωλίων που ανταγωνίζονται, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις διαδικασίες πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικότερα στις διαδικασίες παραπέρα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τον έλεγχο ενεργειακών υποδομών στρατηγικής σημασίας σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», η κινεζική «State Grid of China Corporation», που είναι ένα από τα 4 εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων, για να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου «Terna», η οποία επίσης έχει περάσει στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κινεζική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το βασικό μέτοχο της «Terna», το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών CDP (το οποίο κατέχει το 29,9% της «Terna»). Η «State Grid of China Corporation» ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ενεργειακές υποδομές ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας ήδη αποκτήσει πριν από δύο χρόνια το 25% του πορτογαλικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινήσεις αυτές φυσικά έρχονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις αντίστοιχων ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει τη σύμπραξη σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ξεχωριστές προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ είναι η σύμπραξη εταιρειών «Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd» (σύμπραξη της βελγικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του επενδυτικού συνταξιοδοτικού ταμείου Αυστραλίας) και το «Public Sector Pension Investment Board» (το καναδέζικο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο που έχει εμπλακεί και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ