Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αλλαγή διοικήσεων με το βλέμμα στη Ρωσία

Τη διοίκηση Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, που επιχειρεί στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ανέλαβαν οι ΗΠΑ

Αλλαγές σε κρίσιμα πόστα του ΝΑΤΟ σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καθώς διάφορες διοικήσεις μεταβιβάζονται σταδιακά σε ανώτατους αξιωματικούς των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση οι ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που επιχειρούν στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Το ΝΑΤΟ έχει δύο Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης (Immediate Reaction Forces): τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Groups, οι οποίες αποτελούνται από δύο υπομονάδες, τις SNMG1 και τη SNMG2) και τις Μόνιμες Αντιναρκικές Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Groups, αποτελείται από τις υπομονάδες SNMCMG1 και SNMCMG2).

Οι SNMG χαρακτηρίζονται επισήμως ως μόνιμες πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αποτελούμενες από πλοία από διάφορες χώρες της λυκοσυμμαχίας. Τα σκάφη αυτά (συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων τους) είναι διαρκώς διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας διάφορες αποστολές, από συμμετοχή σε ασκήσεις μέχρι συμμετοχή σε επιχειρήσεις. Λέγεται, επίσης, ότι αυτές οι ομάδες παρέχουν αδιαλείπτως στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα για συνεχείς δραστηριότητες τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσεων και συγκρούσεων. Ακόμα ότι βοηθούν στην εμπέδωση της παρουσίας της λυκοσυμμαχίας σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, η Ισπανία παρέδωσε τη διοίκηση της SNMG2 στις ΗΠΑ, σε ειδική τελετή στη Μάλαγα, ολοκληρώνοντας ένα 13μηνο διοίκησης κατά το οποίο η SNMG2 άπλωσε τις επιχειρήσεις της από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό. Επί επτά μήνες υποστήριξε την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Active Endeavour» στη Μεσόγειο, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική άσκηση «SEA BREEZE 2013» με επίκεντρο τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και τα διεθνή νερά στη Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ συμμετείχε και στην «αντιπειρατική» επιχείρηση «Ocean Shield» στον Ινδικό.

Στο διάστημα αυτό τη δύναμη κρούσης της SNMG2 συναποτέλεσαν 19 διαφορετικά πλοία από έντεκα χώρες - μέλη αλλά και μη μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και δυο πλοία από την Ουκρανία, τα «UPS TERNOPIL» και «UPS HETMAN SAGAIDACHNY».

«Κάθε συμβάν το οποίο απειλεί την ακεραιότητα της ασφάλειας της Συμμαχίας θα είναι υψίστης ανησυχίας - οι Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν. Θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες ώστε να ανταποκριθούν στην κλήση, και αυτό αφορά και τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους στην τελετή ανάληψης της διοίκησης από Αμερικανό υποναύαρχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της νότιας πτέρυγας με βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης(2016-12-28 00:00:00.0)
Εσπευσαν να καλωσορίσουν αρμάδα του ΝΑΤΟ(2015-03-03 00:00:00.0)
Κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά(2014-11-28 00:00:00.0)
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση(2009-04-04 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική αρμάδα στη Θεσσαλονίκη(2006-05-11 00:00:00.0)
Κέντρο διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων(2006-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ