Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σινεμά για παιδιά και νέους στην Πάτρα

Ενα διήμερο γεμάτο σινεμά για παιδιά και νεολαίους έρχεται το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Ιούλη στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας. Οι προβολές, που θα πραγματοποιηθούν στο Αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ του Σαββάτου με τη γιαπωνέζικη ταινία μικρού μήκους «Η κουκούλα που φωσφόριζε» (2012, 20') του Σατσούκι Οκάουα και θα ακολουθήσει η προβολή της πολυβραβευμένης, με πάνω από 25 διεθνή βραβεία, κινεζικής ταινίας μεγάλου μήκους «Ο Βασιλιάς των μασκών» (1996, 101') του Γου Τιαν Μινγκ.

Ο Βασιλιάς των Μασκών είναι ένας ηλικιωμένος πλανόδιος καλλιτέχνης, δάσκαλος της τέχνης της Οπερας των Σιτσουάν, που συνίσταται στην πολύ γρήγορη αλλαγή μασκών ώστε αυτό να φαίνεται σαν μαγικό κόλπο. Ο μοναχογιός του πέθανε πριν καιρό και ψάχνει να βρει κληρονόμο για τον εαυτό του και την τέχνη του. Σύμφωνα με την παράδοση, η τέχνη δεν κληροδοτείται σε οποιοδήποτε, αλλά σε απευθείας απόγονο και μόνο σε αγόρι, ποτέ σε κορίτσι. Ο Βασιλιάς των Μασκών συναντά τον Ντόγκι, ένα αξιαγάπητο αγόρι που πωλείται και το παίρνει σπίτι του. Με τον καιρό διαπιστώνει ότι το αγόρι είναι στην πραγματικότητα κορίτσι και προσπαθεί να το διώξει. Η Ντόγκι όμως, που δεν έχει πού να πάει τον ικετεύει να την αφήσει να μείνει μόνο για να του μαγειρεύει και να καθαρίζει και εκείνος υποχωρεί και αρχίζει να την προπονεί στα ακροβατικά που τα εκτελεί στο δρόμο μαζί του... Μια μέρα, η Ντόγκι ανακαλύπτει ένα νεαρό αγόρι χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για το γιο πλούσιας οικογένειας που τον είχαν απαγάγει γκάνγκστερ. Το μόνο που σκέφτεται είναι ότι επιτέλους, ο «παππούς» της, ο Βασιλιάς των Μασκών, μπορεί να έχει έναν αρσενικό κληρονόμο. Κι από κει, ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια...

Την Κυριακή, πάλι στις 9 το βράδυ, οι προβολές συνεχίζονται πρώτα με τη ρωσική μικρού μήκους ταινία «Φιλοδοξία» (2011, 21') σε σκηνοθεσία Αϊνούρ Ασκάρο, ενώ ακολουθεί η επίσης πολυβραβευμένη ολλανδοβελγική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Το παιδί ζιγκ ζαγκ» (2012, 95') του Βίνσεντ Μπαλ.

Ο 13χρονος Nόνο θέλει να μοιάσει στον μπαμπά του, που είναι αστυνομικός, το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να μπαίνει σε μπελάδες. Παραμονές των γενεθλίων του, οι γονείς του τον στέλνουν στο θείο του προκειμένου να τον «νουθετήσει». Ωστόσο ο Νόνο, συνεπής στη φήμη του, συναντά στο ταξίδι του κάποιον Φέλιξ Γκλικ, έναν «τζέντλεμαν» απατεώνα, παλιό γνώριμο του πατέρα του. Κοντά στον Γκλικ θα γνωρίσει έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, μεταμφιέσεις, κυνηγητά, γαλλικά τραγούδια, αλλά και την Zohara, τη γυναίκα-αράχνη που θα του εκμυστηρευτεί ένα μυστικό που θα του αλλάξει τη ζωή. Η ταινία βασίζεται σε πολυβραβευμένη νουβέλα του Νταβίντ Γκροσμάν.

Κατά το διήμερο 21 και 22 Ιούλη, στο πλαίσιο της ενότητας «Νεανικού και Παιδικού Κινηματογράφου» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και το «Νεανικό Πλάνο», θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κινηματογραφικής παραστασεογραφίας με θέματα από τους Μύθους του Αισώπου, με τεχνική «stop motion animation» με διδάσκοντα τον Κώστα Κατράκη. Η είσοδος στις προβολές και η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ