Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κινητοποίηση για να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων

Από τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας
Από τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας
Κινητοποίηση στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στο Ληξούρι αποφάσισε να διοργανώσει η Επιτροπή Αγώνα Φορέων της Κεφαλονιάς. Η κινητοποίηση θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ.

Στο μεταξύ στην πλατιά σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Ληξούρι, στα κοντέινερς του μεταστεγασμένου Λυκείου, τονίστηκε πως το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες και σε όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια είναι εκρηκτικό. Οσοι παραβρέθηκαν μίλησαν με αγανάκτηση για την εγκατάλειψη που βιώνουν, αφού πολλοί κοιμούνται σε αμάξια ή παράγκες και άλλοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν τα χαράτσια της ΔΕΗ στα υπό κατεδάφιση σπίτια τους.

Οπως επισημαίνει σχετικό δελτίο Τύπου της επιτροπής αγώνα, «την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά στόματος Χρυσοχοΐδη - επιβοηθούμενη από τη δημοτική αρχή - εμπαίζει το λαό επαναλαμβάνοντας ότι η κατοικία δεν είναι δικαίωμα και κρατική ευθύνη, αλλά ατομική υπόθεση, αρνούμενη - με διάφορα προσχήματα - να δώσει τους οικίσκους για τους οποίους είχε δεσμευτεί». Στη σύσκεψη καυτηριάστηκε έντονα το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε με στόχο το μηδενισμό των αποζημιώσεων για τους πληγέντες και προσπαθεί να παρουσιάσει ότι υπάρχουν μόνο κάποια διαχειριστικά προβλήματα. Αναφέρθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, άδειες από προσωπικό, στοχοποιούνται σκόπιμα προκειμένου να καλυφτεί η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και η στρατηγική της ΕΕ. Οπως αναφέρει η επιτροπή αγώνα, «στην ουσία ο λαός καλείται να μπαλώσει ό,τι μπορεί ο ίδιος, αν έχει τη δυνατότητα, ώστε να έχει στέγη το χειμώνα».

Αναδείχτηκαν, επίσης, τα προβλήματα που παραμένουν στα δύο νοσοκομεία του νησιού, η συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στα γηροκομεία, στις δημόσιες υποδομές (πόσιμο νερό, μη αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου, οδικό δίκτυο κυρίως των χωριών της Παλικής, λιμάνια, αεροδρόμιο κλπ). Ακόμη, απαιτήθηκε να προχωρήσουν άμεσες εργασίες για μια πιο ανεκτή κατάσταση στα σχολεία, που θα μείνουν κι αυτήν τη χρονιά στα κοντέινερς και κυρίως να προχωρήσουν τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στο νομό. Υπογραμμίστηκε η σημασία που έχουν τα ειδικά μέτρα για τους μαθητές της Κεφαλονιάς και ότι θα πρέπει να παραταθούν και να ισχύσουν μέχρι να ολοκληρώσει το Λύκειο και η φετινή Α' Λυκείου. Ειπώθηκε πως είναι ανάγκη να γίνει η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία πρόσθετης διδασκαλίας και ενισχυτικής από την αρχή της χρονιάς. Επιπλέον, προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων μικρών επαγγελματιών και των αγροτών.

Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα κατασκευών, διαγραφής των χρεών και των δανείων των πληγέντων, όχι νέα δάνεια αλλά δωρεάν κρατική αρωγή στο 100% των ζημιών, πλήρεις αποζημιώσεις κλπ. Μέσα από τη συζήτηση οι φορείς δεσμεύτηκαν να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης που εγκρίθηκε και να οικοδομήσουν σε αυτό, με σαφή προσανατολισμό, μια ευρεία λαϊκή ενότητα.

Από μέρους της Επιτροπής Αγώνα εισηγήσεις έκαναν οι Πρόεδροι της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και του Εργατικού Κέντρου, καθώς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ