Τρίτη 1 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαβουλεύονται» για να καταπατούν τους δημόσιους χώρους

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

«

Προσχηματικές», χαρακτηρίζει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) τις εκδηλώσεις διαβούλευσης για την Τέχνη στο δημόσιο χώρο, μεταξύ κυβέρνησης, κρατικών και επιχειρηματικών φορέων, αφού στην πραγματικότητα «προωθείται η εκχώρηση των δημόσιων χώρων σε ιδιώτες».

«Τους τελευταίους μήνες» - αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ - «παρατηρείται έντονη δραστηριότητα, με ημερίδες για την Τέχνη στο δημόσιο χώρο, αλλά και για τα τεκταινόμενα περί Τέχνης, από επιχειρηματίες και ιδιωτικούς φορείς που έχουν σαν "αντικείμενο" την πολιτιστική δραστηριότητα. Πρώτος και καλύτερος ο Οργανισμός "ΝΕΟΝ" του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δασκαλόπουλου. Γνώστης του πώς κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο από την εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου, χρηματοδοτεί πολύμορφες δραστηριότητες στο χώρο της Τέχνης, προκειμένου να εμφανίζεται ως "μαικήνας" και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις "αναγκαιότητας" επενδύσεων στον Πολιτισμό με πραγματικό στόχο όχι μόνο το κέρδος, αλλά κύρια την εκχώρηση του δημόσιου χώρου στον επιχειρηματία... Συνομιλητής και αρωγός αυτών των οργανισμών βρίσκονται κρατικά Ιδρύματα (Φεστιβάλ Αθηνών), ΜΚΟ (Σωματείο "Διάζωμα", του Σ. Μπένου), "παράγοντες" της Τέχνης κ.λπ. Με πρόσχημα την απαξίωση των δημόσιων χώρων από το κράτος που οι ίδιοι επέβαλαν, τώρα δηλώνουν "σωτήρες" και προχωρούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, μέσω του στρατηγικού στόχου "Πολιτισμός - δημιουργικότητα - επιχειρηματικότητα"».

«Ο Δασκαλόπουλος προσπαθεί με το μανδύα του "μαικήνα" να εξωραΐσει το χάπι της εκχώρησης του Εθνικού Κήπου. Υπεύθυνη είναι η κυρίαρχη πολιτική, πολιτική απαξίωσης του κόσμου της Τέχνης, πολιτική απαξίωσης του δημόσιου χώρου... Η ίδια πολιτική που εκχωρεί λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες στο μεγάλο κεφάλαιο... Η ίδια πολιτική που τώρα αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο ως προσωπική γκαλερί έργων τέχνης του κάθε Δασκαλόπουλου. Αποκαλύπτεται το τι συμφέροντα εξυπηρετεί η άρνηση να εφαρμοστεί χρόνια τώρα η σχετική με την τέχνη στο Δημόσιο Χώρο νομοθεσία...».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, υπερασπιζόμενο την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τις κατακτήσεις αγώνων χρόνων, «τάσσεται κατά της πολιτικής της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και κατά των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας».

Τέλος, το ΕΕΤΕ ζητά: «Την ακύρωση της συμφωνίας με τον κ. Δασκαλόπουλο. Οπως, επίσης, να μην εκποιηθεί κανείς δημόσιος χώρος με πρόσχημα την «ανάδειξη της τέχνης», ενώ πίσω κρύβονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι, ανοιχτοί στο λαό. Να εφαρμοσθεί άμεσα η νομοθεσία για την Τέχνη στο δημόσιο χώρο: Δημόσιοι καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί. Εφαρμογή του νόμου του ΕΕΤΕ για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Εφαρμογή του ν. ώστε το 1% της δαπάνης των δημοσίων κτιρίων - χώρων να διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε αυτά. Να απαντήσει η πολιτική ηγεσία - από το 1997 - γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για το 1% εδώ και τόσα χρόνια, παρά τις προσπάθειες του ΕΕΤΕ και παρά τις υποσχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ