Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διείσδυση της ΕΕ σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Υπογράφηκαν Συμφωνίες Σύνδεσης της λυκοσυμμαχίας με την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία

Στο περιθώριο της Συνόδου χτες το πρωί υπογράφηκαν οι Συμφωνίες Σύνδεσης με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Σφαιρικών και Σε Βάθος Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών, με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, καθώς και το υπόλοιπο της Συμφωνίας Σύνδεσης και της Σφαιρικής και Σε Βάθος Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών με την Ουκρανία. Δείγμα της προσπάθειας παραπέρα διείσδυσης ευρωενωσιακών κεφαλαίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε κόντρα με ρωσικά κεφάλαια, και της «ισχυρής πολιτικής βούλησης των χωρών αυτών να προσεγγίσουν την ΕΕ» όπως προπαγανδίζεται χαρακτηριστικά από τους παράγοντες της ΕΕ.

Απευθυνόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy στον Ουκρανό Πρόεδρο Petro Poroshenko και τους πρωθυπουργούς Γεωργίας και Μολδαβίας Irakli Garibashvili και Iurie Leanca αντίστοιχα, χαρακτήρισε τις συμφωνίες αυτές θεμέλιο λίθο των σχέσεών τους με την ΕΕ, ότι αποτελούν «ισχυρότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς», ενώ προεξόφλησε ότι οι αστικές τάξεις των τριών αυτών χωρών θα συνεχίσουν να «μετασχηματίζουν τις κοινωνίες» τους, τη δημόσια διοίκηση, και να «εκσυγχρονίζουν την οικονομία». Αλλωστε προσδιόρισε ως «κοινό στόχο» τους την «πλήρη ένταξη» των τριών χωρών στην «αγορά» της ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στις πολύ δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ουκρανία για την ασφάλειά της, στην αβεβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας και Μολδαβίας», ενώ παρείχε διαβεβαιώσεις και στους τρεις ότι η ΕΕ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους.

Από την άλλη, εν μέσω της έντασης της διείσδυσης της ΕΕ προς την Ανατολή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε να παρέχει «διαβεβαιώσεις» προς τη Μόσχα ότι «δεν υπάρχει τίποτα σε αυτές τις συμφωνίες, ούτε όσον αφορά την προσέγγιση της ΕΕ, που θα μπορούσε να βλάψει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία όσο χρειαστεί, για να διαλύσει τις παρανοήσεις, όπου μπορεί να υπάρχουν και να χαράξουμε από κοινού ένα ασφαλέστερο μέλλον για την κοινή μας ήπειρο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ