Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις και νέους οργανισμούς στα Ιδρύματα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων και να περάσει τους νέους οργανισμούς στα Ιδρύματα, πραγματοποίησαν χτες οι σύλλογοι φοιτητών Νοσηλευτικής, Φυσικού, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στο πλευρό τους και διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, οι οποίοι απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση.

Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπουργείου και διατύπωσαν τα αιτήματά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε αναρμόδιος και ότι θα μεταφέρει όσα ειπώθηκαν στον υπουργό. Φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ημέρα συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ που θα συζητήσει το νέο Οργανισμό του Ιδρύματος, ενώ κατέθεσαν στο υπουργείο το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

«Με τους νέους Οργανισμούς λειτουργίας των ΑΕΙ, που επιχειρείται να περάσουν αυτή την περίοδο, ενσωματώνονται στη λειτουργία των ιδρυμάτων όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος-πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλαγές που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και των φοιτητών σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη. Οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές μας καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στις σπουδές μας και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, κάνει το μέλλον μας αβέβαιο!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν: Να μην περάσουν οι νέοι Οργανισμοί λειτουργίας των ΑΕΙ. Επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα! Αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και δημοσίων κτιρίων για δημιουργία εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια. Επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν αποκλειστικά σε παραγωγή νέας γνώσης. Σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Καμιά διαγραφή φοιτητών που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Καμιά απόλυση προσωπικού στα Ιδρύματα.

Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις οι διοικητικοί

Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τον αγώνα τους, απαιτώντας να μη γίνει καμία απόλυση. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι διοικητικοί υπάλληλοι κατά τη χθεσινή τους ΓΣ αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία - κατάληψη τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο ΕΚΠΑ παραμένουν κλειστές δύο σχολές, η Ιατρική και η Νομική, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, στο ΕΜΠ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα ΓΣ τη Δευτέρα για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι εντός 50 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα οκτώ ΑΕΙ που έχουν διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς να απολυθεί κανείς στο διάστημα που θα γίνεται αξιολόγηση. Δηλαδή η κυβέρνηση θα επιλέξει τον Αύγουστο για να ανακοινώσει τις απολύσεις σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Οσο για τα οργανογράμματα των 36 ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανακοίνωσε ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει εντός 4 μηνών, με προτεραιότητα τα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ