Με την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί το χρέος και συνολικά το αστικό σύστημα, συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνονται στο εθνικό Δίκαιο κανονισμοί της ΕΕ, οι οποίοι διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με αποκλειστικό στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Ανάμεσα σε άλλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση «Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου», που χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητη αρχή» και θα επιβλέπει την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανονισμών. Προβλέπεται ακόμα η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του έτους, σε περιπτώσεις που καταγράφονται ενδείξεις υπέρβασης των δαπανών, για την κάλυψη τυχόν «απρόβλεπτων δαπανών» κ.ά. Θεσπίζονται αριθμητικοί δημοσιονομικοί κανόνες, σχετικά με το ισοζύγιο των κρατικών προϋπολογισμών (ελλείμματα - πλεονάσματα) και για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Σε περίπτωση «απόκλισης», προβλέπεται η ενεργοποίηση «διορθωτικού μηχανισμού», που συνεπάγεται την έγκαιρη εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων. Καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση και κατάθεση των προϋπολογισμών και των «Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με βάση τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» της ΕΕ κ.ά.
Ρεσιτάλ στην καλλιέργεια αυταπατών ότι μπορεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης να συμβαδίζουν με αυτά του λαού, έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο βάζει πρώτα τα συμφέροντα των πιστωτών και όχι της «κοινωνίας των πολιτών»: «Είναι μια σημαντική στιγμή για όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου να αποφασίσουν αν θέλουμε ΕΕ δημοκρατική που θα κοιτάει όλες τις περιπτώσεις, όχι μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων, αλλά ένα πλαίσιο που να βλέπουν το πρόσωπό τους και οι εργαζόμενοι»!
Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, από την άλλη, ανέφερε ότι «η χώρα και οικονομία της, έχουν ανάγκη από ισχυρούς, επαρκείς και αποτελεσματικούς θεσμούς που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον», και «τέτοιους θεσμούς επικαιροποιούμε και δημιουργούμε σήμερα».
Δίνοντας απάντηση στην ψευδεπίγραφη, σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα αντιπαράθεση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Είναι ψευδεπίγραφη η διαπάλη που γίνεται για την υπόθεση διαχείρισης του χρέους, είτε η μία επιλογή της συγκυβέρνησης, επιμήκυνση, μείωση των επιτοκίων, είτε η άλλη του ΣΥΡΙΖΑ για ένα γενναίο "κούρεμα". Μπορεί να γίνουν και τα δύο. Θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετική επίπτωση απέναντι στην κατάσταση που βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια; Γιατί και "κούρεμα" είχαμε, γιατί και το ΔΝΤ που προτείνει "κούρεμα", λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, το πακέτο αυτό των μέτρων που διαμορφώνει τους μηχανισμούς αναπαραγωγής της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Γιατί, αν οι δανειστές δεχθούν μείωση του χρέους θα επιβάλουν όρους το πώς αυτή θα υλοποιηθεί».
«Και από αυτή την άποψη» τόνισε, «η συζήτηση ανάμεσα στη χαλαρότητα ή την αυστηρότητα των δημοσιονομικών κανόνων που πρέπει να διέπουν τη νομισματική Ενωση είναι συζήτηση αποπροσανατολιστική. Γιατί πριν την κρίση, υπήρχε μία δημοσιονομική χαλαρότητα, χαλαροί κανόνες, χαλαρό πλαίσιο συντονισμού για τη δημοσιονομική πειθαρχία, δεν απέτρεψαν την εκδήλωση της κρίσης. Μετά την εκδήλωση της κρίσης αυτό το πλαίσιο αυστηροποιείται. Μπαίνουν πιο δεσμευτικοί, πιο αυστηροί κανόνες και κυρώσεις, ευκολότερες διαδικασίες επιβολής των μέτρων, διεύρυνση του αντικείμενου εποπτείας και κάθε κράτος αξιολογείται με βάση ενός συνολικού καταλόγου δεικτών ανεξάρτητα αν είναι σε κρίση ή όχι, αν έχει υψηλό ή χαμηλό δημόσιο χρέος, ανεξάρτητα αν βρίσκεται σε μνημόνια ή όχι».
Σημείωσε, τέλος, ότι «τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να θωρακίσουν την ΕΕ από εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης, γιατί η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται στον κορμό, στον πυρήνα του καπιταλισμού» και ότι αυτό που απαιτείται είναι «άμεση χειραφέτηση των εργαζομένων, του λαού από την πολιτική της ΕΕ, από την εξουσία του κεφαλαίου».
Στη Βουλή έφτασε η δικογραφία που σχημάτισε η Εισαγγελία Διαφθοράς περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών - μελών της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα των Ευ. Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών. Η ποινική δικογραφία σχηματίστηκε μετά από υποβολή στις 20 Δεκέμβρη 2013 από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας στις 18 Δεκέμβρη 2013, που συζήτησε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία και απορρίφθηκε. Ωστόσο, από τη διερεύνηση των εισαγγελέων εγκλημάτων διαφθοράς προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών - μελών της κυβέρνησης και με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών η υπόθεση έφτασε στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση».