Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν με τη συμμετοχή τους συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο
Τούρκοι ανθρακωρύχοι βγάζουν νεκρούς τους συναδέλφους τους από το ορυχείο |
Η Διάσκεψη γίνεται με αφορμή τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρακωρύχων στις 13 Μάη, ύστερα από έκρηξη στα ανθρακωρυχεία της Σόμα και τον τραυματισμό πολλών ακόμα. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «αυτή η υπόθεση δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Δεκάδες επαγγελματικά θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν στη διάρκεια του χρόνου στα ορυχεία της Τουρκίας και όλου του κόσμου.
Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: Η ατομική ιδιοκτησία πάνω στο ορυχείο και η προσανατολισμένη στα κέρδη πολιτική που περικόπτει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την περιοδική συντήρηση των εγκαταστάσεων, η εγκληματική έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση της δουλειάς. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες πίσω από την τραγωδία στη Σόμα, που σκότωσε εκατοντάδες εργάτες».
Η ΠΣΟ και η Nakliyat-Is καλούν τα συνδικάτα από όλο τον κόσμο: Να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρακωρύχους της Σόμα και στην τουρκική εργατική τάξη. Να συζητήσουν την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτό το φοβερό έγκλημα. Να απαιτήσουν σύγχρονα μέτρα για την Υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ατομική ιδιοκτησία σε φυσικούς πόρους.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, και τον Σπύρο Δρίβα, γιατρό Εργασίας. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Η τραγωδία στη Σόμα ήταν ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη και οι κύριοι υπαίτιοι είναι η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία και η κυβέρνηση της Τουρκίας. Στα ορυχεία της Σόμα δεν υπήρχαν επαρκή μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πίσω από αυτήν την τραγωδία, όπως και στα χιλιάδες επαγγελματικά θανατηφόρα ατυχήματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, οι πραγματικές αιτίες είναι η ατομική ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση των εργατών».