Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΠΑΣΟΚο-«ροκάδες» ξαναχτυπούν!

Η σκυτάλη της άθλιας προπαγάνδας του «σκληρού ροκ» κατά του ομογάλακτου και όμαιμου αδελφού, του κόμματος της ΝΔ, πέρασε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πέρασε χτες η σκυτάλη του «σκληρού ροκ», της άθλιας δηλαδή προπαγανδιστικής εκστρατείας, που εισηγήθηκε ο προνομιακός συνομιλητής των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, και υλοποιεί η ομάδα του Μαξίμου, προκειμένου να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα. Ετσι, στα πλαίσια της τεχνητής όξυνσης, της αντιπαράθεσης με τον ομογάλακτο και όμαιμο «αντίπαλο», το κόμμα της ΝΔ, ο Γ. Παπαντωνίου εξέδωσε χτες μια πολυσέλιδη ανακοίνωση, που συνοδεύεται από πίνακες μακροοικονομικών μεγεθών, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, στις επικρίσεις της ΝΔ για τα θέματα της οικονομίας. Μάλιστα, δεν πρόκειται για νέο κείμενο, καθώς οι συντάκτες του συνέρραψαν διάφορες υπουργικές ομιλίες από το πρόσφατο παρελθόν και τις παρουσίασαν σε νέα έκδοση.

Το βασικό επιχείρημα, που επικαλείται το κείμενο του υπουργείου, είναι το γνωστό πλέον, ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το 2001 είναι οι καλύτερες των τελευταίων 25 χρόνων. Παραθέτει στη συνέχεια διάφορους μακροοικονομικούς δείκτες (ΑΕΠ, πληθωρισμός, επενδύσεις, δημόσιο χρέος κλπ.) και την εξέλιξή τους, κατά την περίοδο 1989-2001, προκειμένου να στηρίξει την αντίθεση το «καλό» ΠΑΣΟΚ και η «κακή» ΝΔ.

Φυσικά ο νεοφιλελεύθερος υπουργός επέλεξε να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων, στα πλαίσια των «επιτευγμάτων» που επιτάσσουν οι πολιτικές της ΟΝΕ. Και από αυτή την άποψη δεν είναι παράλειψή του, που δεν ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές, που ακολούθησε με συνέπεια η κυβέρνησή του και ο «όμαιμος αδελφός», το κόμμα της ΝΔ, είναι οι μεγάλοι υπεύθυνοι που σήμερα 2,5 εκατ. Ελληνες πολίτες ζουν κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας. Είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές που ευθύνονται για την εισαγωγή στο νεοελληνικό λεξιλόγιο όρων όπως «νεόπτωχος», «πρόγραμμα κατά της φτώχειας» κλπ., που μέχρι τη δεκαετία του '80 ήταν άγνωστοι στους πολίτες. Από εκεί και πέρα, αν αφαιρεθεί αυτός ο... δευτερεύων παράγοντας, βάσει των στοιχείων προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου από το αδελφό κόμμα της ΝΔ. Το τελευταίο μάλιστα πλαγιοκοπείται από τα δεξιά, καθώς κατηγορείται πως με το θόρυβο που έχει ξεσηκώσει για την πορεία της οικονομίας «θέλει να εκδιώξει τους επενδυτές, να πέσει το χρηματιστήριο και να αναστραφούν οι θετικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας...».

Στο κείμενο παρατίθενται επίσης τα γνωστά ήδη στοιχεία για τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και οι παρεμβάσεις φιλόπτωχου ταμείου (ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ, πρόγραμμα κατά της φτώχειας κλπ.) που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για μια ακόμη φορά απολογείται για τις λεγόμενες μαύρες τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό, ομολογώντας ότι δίπλα στον επίσημο προϋπολογισμό υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ένας δεύτερος - κεφαλαιακό τον ονομάζει - στον οποίο πήγαιναν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, πληρωμές δαπανών χρέους κλπ. Αυτός ο δεύτερος προϋπολογισμός είναι σαν τα διπλά βιβλία των επιχειρήσεων, καθώς τεράστια ποσά (τοκοχρεολύσια Ενόπλων Δυνάμεων) δεν εμφανίζονται πουθενά, παρά μόνο στο γενικό λογαριασμό του δημόσιου χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ