Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με δυσκολίες ο συμβιβασμός με τη Ρωσία για την Ενέργεια

Ο λαός στις ανατολικές περιοχές μετρά τις πληγές του μετά το μακελειό, που προκάλεσε η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Από χτεσινή κινητοποίηση στο Ντονέτσκ ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου
Από χτεσινή κινητοποίηση στο Ντονέτσκ ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου
Το παζάρι για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στη Ρωσία και την κυβέρνηση του Κιέβου για το ζήτημα της Ενέργειας είναι σε πλήρη εξέλιξη, ανεξάρτητα από το τι γίνεται στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο λαός μετράει τις πληγές του από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών. Ετσι, την Τρίτη το βράδυ επαναλήφθηκαν στις Βρυξέλλες οι τριμερείς διαπραγματεύσεις, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο στο ότι σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση. Στις συναντήσεις, παίρνουν μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Οτινγκερ, οι επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού «Gazprom» και της ουκρανικής «Naftogaz» και οι υπουργοί Ενέργειας των Ρωσίας και Ουκρανίας, Αλεξάντρ Νόβακ και Γιούρι Πρόνταν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόνταν, η κυβέρνηση του Κιέβου δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της πριν υπάρξει συνολική συμφωνία για την τιμή του φυσικού αερίου. Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η Ρωσία πρότεινε στην ουκρανική πλευρά μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε αυτήν την πρόταση.

Χτες, σε δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κυβερνητική σύσκεψη σημείωσε ότι, αν η ουκρανική πλευρά συνεχίσει να αρνείται, η διαπραγμάτευση θα καταρρεύσει με ευθύνη της. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας προσφέρουν περισσότερο από μια εταιρική σχέση με στόχο να στηριχτεί η οικονομία της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που περνάει. Αλλά αν οι προτάσεις μας απορριφθούν, τότε θα προχωρήσουμε σε ένα εντελώς διαφορετικό στάδιο, δεν είναι όμως επιλογή μας».

«Η "Gazprom", συνέχισε, έχει προσφέρει στους Ουκρανούς εταίρους της, τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, που είχε η κυβέρνηση υπό τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς - 100 δολάρια, έκπτωση επί της τιμής της σύμβασης, με την τελική τιμή των 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πούτιν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ, όπου όπως ανακοινώθηκε σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο υπήρξε συμφωνία. Δεν δόθηκαν ωστόσο λεπτομέρειες. Πάντως, η στάση της Γερμανίας και στο ζήτημα της επιφυλακτικότητας για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει άμεση σχέση με τη διασύνδεση συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα στις γερμανικές και τις ρωσικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλύπτονται κατά το 35% από τη Ρωσία.

Την εκτίμηση ότι η ρώσικη προσφορά στα 385 δολάρια θα γίνει τελικά αποδεκτή έκανε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Οτινγκερ. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κιέβου μέσω του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε: «Η πρότασή μας είναι να υπογράψουμε συμβόλαιο και να υιοθετήσουμε την τιμή της αγοράς. Και όλες οι παγίδες που μας στήνει η Ρωσία είναι απαράδεκτες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο Κίεβο βρέθηκε την Τρίτη και χτες η Βικτόρια Νούλαντ, υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, από τους συντονιστές για την οργάνωση και τη στήριξη των εθνικιστών και φασιστών που ανέτρεψαν τον πρώην Πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Η Νούλαντ συναντήθηκε με τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον πρώην μποξέρ αστό πολιτικό της «Πανουκρανικής Ενωσης για τη Μεταρρύθμιση» που «εκλέχτηκε» πρόσφατα δήμαρχος Κιέβου, και στον οποίο υποσχέθηκε παραπέρα βοήθεια.

Νέα παράταση αποπληρωμής από την «Gazprom»

Η «Gazprom» επιμένει στην αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους που ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και απειλεί να περάσει στο σύστημα της προπληρωμής για τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Κίεβο, γεγονός που θα σημάνει διακοπή της τροφοδοσίας της Ουκρανίας και ενδεχομένως θα απειλήσει τη ροή φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη. Η «Gazprom» μετέθεσε για τις 16 Ιούνη, που είναι η τρίτη παράταση από τις αρχές του μήνα.

Συνεχίζει η φυγή προς τη Ρωσία

Στην ανατολική Ουκρανία και τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η μέρα κύλισε σχετικά ήρεμα χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις και πάντως χωρίς τους σφοδρούς τραυματισμούς των προηγούμενων ημερών. Η επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας πάντως κάνει λόγο για 270 νεκρούς (ανάμεσά τους και 19 παιδιά), 713 τραυματίες μεγέθη που φαίνεται να υπολείπονται κατά πολύ από την πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ρωσίας Κονσταντίν Ρομοντανόβσκι, είπε ότι 5.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν ζητήσει ήδη άσυλο στη Ρωσία, για να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Οι αρχές της ρωσικής περιφέρειας του Ροστόφ ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περάσει τα σύνορα σε πάνω από 20.000, που διαμένουν σε κατασκηνώσεις ή σε συγγενείς που είχαν στο ρώσικο έδαφος. Αν υπολογίσει κανείς και τα χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους έχουν μεταφέρει σε κατασκηνώσεις στην Κριμαία που ενσωματώθηκε με τη Ρωσία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επικοινώνησε χτες το βράδυ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τόνισε τη «σημασία των απευθείας συνομιλιών» μεταξύ της κυβέρνησης και των ρωσόφωνων ηγετών καθώς και την ανάγκη για αντιμετώπιση των προβλημάτων στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε ότι είναι επιτακτικής σημασίας να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, να βρεθεί μία λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και να γίνει πραγματικός εθνικός διάλογος για τη μελλοντική δομή της Ουκρανίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμφότεροι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΑ) για εκτόνωση της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ