Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για το «Νότιο Ρεύμα»

ΡΩΜΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που πλασάρεται ως ο «ανανεωτής ρεαλιστής πολιτικός», ισχυρή επιλογή τη δεδομένη στιγμή του κεφαλαίου στη χώρα του, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα»), που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς την ΕΕ. Στο συγκεκριμένο σχέδιο - που ανταγωνίζεται τον αμερικανικό αγωγό «Nabuco» - η Ευρωπαϊκη Επιτροπή θέτει εμπόδια λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και της στάσης της Ρωσίας. Ωστόσο, στη διαδικασία κατασκευής και εκμετάλλευσης του αγωγού εμπλέκονται ισχυροί ευρωπαϊκοί μονοπωλιακοί όμιλοι (ιταλικοί, γερμανικοί και άλλοι) και αυτό κάνει πιο σύνθετο το ζήτημα, καθώς υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η ΕΕ μετά τη Βουλγαρία προειδοποίησε χτες και τη Σερβία να «παγώσει» το έργο, σημειώνοντας τις υποχρεώσεις της έναντι της νομοθεσίας της ΕΕ για την ενιαία αγορά Ενέργειας και την απελευθέρωσή της.

Στη Βουλγαρία, στις 8 Ιούνη, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του «Νότιου Ρεύματος», δηλώντας ότι θα εξεταστεί η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων κατασκευής του έργου. Ωστόσο, στις δυνάμεις που στηρίζουν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση καθώς τμήμα της αστικής τάξης δε θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στη Σερβία, επίσης, προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση για να διακοπούν οι προγραμματισμένες εργασίες για τον αγωγό. Η Επιτροπή, ωστόσο, υπενθυμίζει στη Σερβία τις «ειδικές υποχρεώσεις» της έναντι του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον τομέα της Ενέργειας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην «ενεργειακή κοινότητα»: «Από την 1η Ιανουαρίου 2015, η Σερβία θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της τρίτης δέσμης μέτρων για την Ενέργεια, η οποία συνεπάγεται την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας (...). Οι διατάξεις σχετικά με τον διαχωρισμό, την πρόσβαση τρίτων και τον καθορισμό των τιμών θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές. Ενδεχόμενες απαλλαγές θα πρέπει να ζητούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες», τόνισε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος επανέλαβε τις ανησυχίες της Επιτροπής για τη συμβατότητα της συμφωνίας για τον «South Stream» με το Δίκαιο της ΕΕ.

Αντίστοιχος έλεγχος των διαδικασιών για την ανάθεση των συμβάσεων σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ που εμπλέκονται στο έργο (Αυστρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβενία και Ιταλία) είναι επίσης σε εξέλιξη.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, από την πλευρά του πρωθυπουργού της Ιταλίας ανακοινώθηκε ότι είναι σε επαφή με τους ομολόγους του των άλλων εμπλεκομένων με τον αγωγό κρατών, με στόχο την προώθηση της κατασκευής του, ζήτημα που θέλει να προωθήσει και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ