Σάββατο 7 Ιούνη 2014 - Κυριακή 8 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας

Η λειτουργία τους είναι επισφαλής για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων

Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Σάμου
Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Σάμου
Η Σάμος έχει 35.000 κατοίκους και 1.000 περίπου φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, ενώ στο νησί υπάρχουν και πολλές στρατιωτικές μονάδες με φαντάρους που απευθύνονται κατά κύριο στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ. Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Σταμάτη Φιλιππή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας του νησιού.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όπως και η πρόληψη που συμπεριλαμβάνεται στην ΠΦΥ. Στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) υπάρχουν μόλις 5 γιατροί, ελάχιστο προσωπικό και καθόλου εργαστήρια. Τα μισά Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία είναι χωρίς γιατρό κι ένας καλείται να καλύψει εκ περιτροπής 4-5 ιατρεία σε μεγάλα και απομακρυσμένα χωριά. Παράλληλα οι αγροτικοί γιατροί εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο καλύπτοντας κενά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μαραθόκαμπος, ένα μεγάλο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός του σχεδόν διπλασιάζεται και τον τελευταίο χρόνο έχει μείνει χωρίς γιατρό.

Λείπουν ειδικότητες από παντού

Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου από την ίδρυσή του, πριν από 30 χρόνια, δεν λειτουργεί πλήρως και συνεχώς υποβαθμίζεται. Λειτουργεί με ελάχιστους γενικούς γιατρούς, ενώ λείπουν εντελώς βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, καρδιολόγος, ΩΡΛ κ.ά. Τα τελευταία χρόνια μετακινούν γενικούς γιατρούς και παιδίατρους στο νοσοκομείο για κάλυψη αναγκών. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπάρχει μόνο μία γιατρός μικροβιολόγος, μία παρασκευάστρια και μία χειρίστρια ακτινολογικού μηχανήματος, οπότε δεν είναι δυνατή η λειτουργία των εργαστηρίων όλες τις μέρες του μήνα και όλο το 24ωρο. Δεν γίνονται υπερηχογραφήματα, ενώ υπάρχει η υποδομή και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Στο νησί δεν υπάρχει παράρτημα του ΕΚΑΒ, παρά μόνο 6 εργαζόμενοι που τους έχουν μετακινήσει από Αθήνα: Τρεις οδηγοί του νοσοκομείου που μετά τη διαθεσιμότητα εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ και τρεις οδηγοί του ΚΥ. Αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα έκτακτα περιστατικά, τις διακομιδές από το ΚΥ προς το νοσοκομείο, ασθενείς από το νοσοκομείο προς εξωτερικά εργαστήρια και ιατρεία που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο, καθώς και τη μεταφορά διαφόρων υλικών και παρασκευασμάτων από και προς το νοσοκομείο και το ΚΥ. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και το καλοκαίρι επιδεινώνεται.

Πολλές ημέρες το μήνα υπάρχει ένα μόνο ασθενοφόρο στελεχωμένο για όλο το νησί ή ένα ασθενοφόρο με ένα μόνο οδηγό. Αυτή η κατάσταση υπάρχει πάνω από ένα χρόνο, με αποστάσεις μακρινές 60-70 χλμ. και με άσχημο οδικό δίκτυο.

«Φύλλο και φτερό» το νοσοκομείο...

Το Νοσοκομείο της Σάμου εξυπηρετεί επιπλέον και τους κατοίκους άλλων νησιών, όπως Ικαρία, Φούρνοι, Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι. Εχει 120 κρεβάτια, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Από το νοσοκομείο απουσιάζουν εντελώς οι ιατρικές ειδικότητες: ΩΡΛ, παιδίατρος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος, ψυχίατρος κ.ά. Από τις υπάρχουσες ειδικότητες οι μισές είναι μονές, π.χ. ένας μικροβιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, νευρολόγος, πνευμονολόγος, ενώ υπάρχουν μόνο δύο χειρουργοί και δύο παθολόγοι. Ολα αυτά σε ένα νησί που το νοσοκομείο εφημερεύει κάθε μέρα και λειτουργούν τακτικά ιατρεία και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Οι εφημερίες δεν βγαίνουν, οι λιγοστοί ειδικευόμενοι γιατροί καλούνται να εφημερεύουν μόνοι τους, να κάνουν εξωτερικά ιατρεία και να αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά, παρότι δεν επιτρέπεται από το νόμο. Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο εργάζονται μόνο 5 παρασκευαστές, ενώ χρειάζονται 10. Το εξωτερικό ιατρείο του εργαστηρίου λειτουργεί μόνο 3 φορές την εβδομάδα, ενώ η αναμονή στα ραντεβού είναι 2-3 μήνες.

Στην Αιμοδοσία εργάζονται 4 και θα έπρεπε να υπάρχουν 10, γι' αυτό μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες σε ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα ενός νοσοκομείου. Μία και μοναδική γιατρός υπάρχει για αιμοδοσία στο Μικροβιολογικό Τμήμα Καλλιεργειών. Ενας και μοναδικός βιοχημικός επί 25 συνεχή έτη. Αντίστοιχα στο Ακτινολογικό υπηρετούν 5 εργαζόμενοι, ενώ χρειάζονται 12 και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.

Δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες

Σε όλο το νοσοκομείο τις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μόλις ένας μεταφορέας ασθενών. Στη ΜΕΘ λειτουργούν 3 κρεβάτια, παρότι υπάρχουν οι υποδομές για να αναπτυχθούν περισσότερα. Λόγω έλλειψης προσωπικού, όμως, δεν γίνεται. Η διοικητική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και η Διοίκηση εκχωρεί τμήματά της σε ιδιωτικές εταιρείες και κενά καλύπτονται με πεντάμηνες συμβάσεις, με τα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Η καθαριότητα, η φύλαξη και η τεχνική υπηρεσία έχουν εκχωρηθεί από χρόνια σε ιδιωτικά συνεργεία, καθώς επίσης και μέρος του τμήματος εστίασης και πλυντηρίων.

Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες και γενικά στο προσωπικό του νοσοκομείου οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το 2011, καθώς και δεδουλευμένα νυχτερινά, αργίες και υπερωρίες του 2011.

Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια σε υγειονομικό υλικό, όπως σύριγγες, γάζες, ακτινολογικά φιλμ, φιαλίδια αιμοληψιών, αντιδραστήρια κ.ά. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός - π.χ. αξονικός τομογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, κλίβανοι αποστείρωσης και πλυντήρια - είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Ολα τα παραπάνω κάνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου επισφαλή και επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Το Νοσοκομείο Σάμου αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο προς τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια. Εδώ και ένα χρόνο κανένα ιδιωτικό ιατρείο και εργαστήριο δεν είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ λόγω παλαιών οφειλών. Το δε νοσοκομείο δεν έχει καμία σύμβαση με τα ιδιωτικά κέντρα. Ο ασθενής πληρώνει τα πάντα από την τσέπη του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ