Σάββατο 7 Ιούνη 2014 - Κυριακή 8 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μεγάλα πνεύματα...

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για ένα πρώτο, μικρό, αλλά απολύτως απαραίτητο βήμα ώστε οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνονται με δημοκρατικό τρόπο. Η σιγή ιχθύος του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου για τις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει την τυφλή υπακοή τους στην κ. Μέρκελ» («Αυγή», 5/6/2014). «Ο μόνος που πήρε θέση στο μείζον θέμα του προέδρου της Επιτροπής είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, που εστήριξε την τοποθέτηση του πλειοψηφήσαντος αντιπάλου του κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην κορυφή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σιώπησαν. Επί σειράν ετών, το βασικό επιχείρημα των επικριτών της ευρωπαϊκής ιδέας ήταν ότι η Επιτροπή και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί, δίχως νομιμοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα έγινε μία πρώτη ατελής κίνηση προς την κατεύθυνση καλύψεως του "δημοκρατικού ελλείμματος"» («Καθημερινή», 5/6/2014). Ταύτιση απόψεων, «τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται», όπως θέλετε πείτε το. Αλλά οι αστοί εκτιμούν δεόντως τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα δικό τους παιδί...

Δεν λένε όλη την αλήθεια

«Ημέρα μνήμης η 6η Ιούνη για όλη την ανθρωπότητα καθώς το 1944 στις ακτές της Νορμανδίας άλλαξε ο ρους της Ιστορίας. Η απόβαση των συμμάχων επιτάχυνε την ήττα της Γερμανίας». Αυτά έγραψαν αστικές εφημερίδες, αποσιωπώντας ολόκληρη την ιστορική αλήθεια. Σου λέει, Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει σήμερα, μπορούμε όλα να τα φέρνουμε στα μέτρα μας. Τι αποσιωπούν; Οτι ήδη είχε αρχίσει να αλλάζει πιο πριν «ο ρους της Ιστορίας». Το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου είχε ζητηθεί από τη Σοβιετική Ενωση στις συνομιλίες με ΗΠΑ και Μ. Βρετανία από το 1942. Παρά τις σχετικές «δεσμεύσεις» των Βρετανών, άργησε σχεδόν δύο χρόνια, αφήνοντας την ΕΣΣΔ να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της τις δυνάμεις του Αξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ηθελαν την εξασθένιση της ΕΣΣΔ, πιστεύοντας πως στην πορεία θα μπορούσαν να τη «βάλουν στο χέρι». Το δεύτερο μέτωπο λοιπόν πραγματοποιήθηκε αφού είχαν προηγηθεί οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, ενώ τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν σχεδόν απελευθερώσει όλα τα σοβιετικά εδάφη και ξεκινούσαν την προέλασή τους στην Ανατολική Ευρώπη κ.α. Γεγονότα που σήμαναν την αλλαγή του ρου του πολέμου κατά της Γερμανίας και του Αξονα συνολικά. Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ - Βρετανίας άνοιξαν το «δυτικό μέτωπο», βλέποντας την προέλαση του Κόκκινου Στρατού και δικαιολογημένα με ανησυχία για την αστική εξουσία στην Ευρώπη.

Υποκρισία χωρίς όρια...

Συνεχίζουν να εξανίστανται οι αστοί με ένα δικό τους γέννημα, τη Χρυσή Αυγή, που την έχουν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα και μ' αυτόν τον τρόπο στο φούσκωμά της. Το ίδιο γίνεται και στα κράτη - μέλη της ΕΕ με κόμματα σαν της Λε Πεν που ενισχύονται. Η υποκρισία των αστών δεν έχει όρια. Γιατί προσπαθούν να συγκαλύψουν ορισμένα αναμφισβήτητα στοιχεία:

Η σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας συνέβαλε στην άνοδο του Χίτλερ στην κυβέρνηση. Αλλωστε, ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ, που εκλέχτηκε υποστηριζόμενος και από τους σοσιαλδημοκράτες, ήταν που διόρισε τον Χίτλερ καγκελάριο στις 30 Γενάρη του 1933 («Ριζοσπάστης» 21/8/2011).

Ο Γάλλος Σοσιαλιστής Μιτεράν ήταν που, διαπιστώνοντας ότι ο Λε Πεν «τραβάει» ψήφους από τον δεξιό Σιράκ, τον στήριξε οικονομικά και όχι μόνο. Στις 500 υπογραφές που μάζεψε ο Λε Πεν, προκειμένου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας, βρέθηκαν υπογραφές και Σοσιαλιστών, σύμφωνα με καταγγελία του Λαζουανί, υποψήφιου Προέδρου Γαλλίας το 1990, στελέχους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

... και στην Ελλάδα

Μετά τις εκλογές στη Γαλλία το 2002, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακήρυτταν πως εθνικιστική ακροδεξιά υπάρχει και στην Ελλάδα, υπάρχει ο Ελληνας Λε Πεν, εννοώντας τον Γ. Καρατζαφέρη. Ετσι «έσπρωχναν» τον ΛΑ.Ο.Σ. γιατί έκοβε ψήφους από τη ΝΔ. Ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν υποψήφιος στις τοπικές εκλογές, για την υπερνομαρχία της Αθήνας. Με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ τότε, μετέτρεπε σε υπολογίσιμη δύναμη τον Γ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του. Ηταν τότε που ο Απόστολος Κακλαμάνης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», αφού, για το ΚΚΕ, αναμάσησε την άθλια προβοκάτσια περί «αριστερού ψάλτη» στη ΝΔ, είπε: «Είναι απλό ότι η ΝΔ ασφαλώς ζημιώνεται από τον Καρατζαφέρη». Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εσείς θέλετε να ζημιώνεται η ΝΔ από τον Καρατζαφέρη;», ο Απόστ. Κακλαμάνης είπε: «Γιατί όχι; Να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας;». Ο Καρατζαφέρης, στις νομαρχιακές εκλογές του 2002, είχε στο ψηφοδέλτιό του τέσσερις χρυσαυγίτες υποψήφιους συμβούλους, ανάμεσά τους και τον Ηλία Παναγιώταρο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρέρ.

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («κόκκινη βδομάδα», 7-14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Ανκόνα στις 7/6. Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις, η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας, η αστική εξουσία καταλύθηκε. Ομως, οι ρεφορμιστικές ηγεσίες της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν, κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7 - 14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη, ταυτόχρονα, υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.

1917 Με την έγκριση του Ε. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ιωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις Αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των Παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Εξήμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό Δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπείας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' Ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ενωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω Σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ