Τρίτη 22 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και νέα ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση
  • Με ευχολόγια παρουσίασε τα πορίσματα και τις προτάσεις της έκθεσής του ο Τζορτζ Μίτσελ
  • Υιοθετούν την έκθεση ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, απορρίπτει το βασικό μέτρο του «παγώματος» των εποικισμών το Ισραήλ

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο στη Λωρίδα της Γάζας
ΓΑΖΑ-ΡΑΜΑΛΑ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε πεδίο ενός κανονικού πολέμου έχουν μετατραπεί, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιδρομές και τις εισβολές του, οι οποίες έχουν, πλέον, λάβει καθημερινό χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, δημοσιοποιούνταν στις ΗΠΑ η περιβόητη έκθεση της αμερικανικής επιτροπής διερεύνησης των αιτίων της βίας, υπό τον πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, την οποία υιοθετούν ως ένα βαθμό τόσο η αμερικανική διπλωματία και ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ. Εντούτοις, τα «βασικά βήματα» προς την αποκλιμάκωση, που προτείνονται από την έκθεση, δε βρίσκουν σύμφωνη την ισραηλινή ηγεσία.

Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί, νωρίς χτες το μεσημέρι, από ισραηλινά πυρά κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπουρέιγ, στη Λωρίδα της Γάζας, που συνορεύει με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δύο προσπαθούσαν να ανατινάξουν μέρος του φράκτη που χωρίζει τα αυτόνομα εδάφη από το ισραηλινό έδαφος, ενώ κατά την παλαιστινιακή εκδοχή τα δύο θύματα ήταν ανύποπτοι γεωργοί.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ισραηλινά ελικόπτερα σφυροκόπησαν επί ώρα το προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας. Κύριος στόχος τους ήταν ένα κτίριο, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατασκευάζονταν όλμοι, ενώ σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές κατασκευάζονταν εξαρτήματα αυτοκινήτων. Δημοσιογραφικές πηγές, πάντως, συναινούσαν με τον παλαιστινιακό ισχυρισμό. Από τα ισραηλινά ελικόπτερα δε γλίτωσαν, επίσης, παρακείμενα κτίρια, ανάμεσα στα οποία σπίτια, μία μικρή τσιμεντοβιομηχανία και ένα βιβλιοπωλείο. Ταυτόχρονα, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο αραβικό χωριό Καράρα, στη Γάζα, καταστρέφοντας ένα τέμενος και σπίτια ενώ έβαλαν εναντίον νότιας συνοικίας της πόλης της Γάζας. Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές.

Παράλληλα, ισραηλινοί εκσκαφείς κατέστρεψαν στρέμματα ελαιώνων αλλά και καλλιεργήσιμης γης στις περιοχές έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, επίσης, στη Γάζα. Στη Δυτική Οχθη, σποραδικές συμπλοκές μαίνονταν σε όλες σχεδόν τις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις. Οι σφοδρότερες ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στη Χεβρώνα, όπου τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος, και στην περιοχή ανάμεσα στην αραβική πόλη Μπέιτ Τζάλα και στον εποικισμό Γκίλο, όπου τραυματίστηκε ελαφρά ένας έποικος.

Την Κυριακή, ισραηλινά τεθωρακισμένα έβαλαν επί ώρα εναντίον της κατοικίας του επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Η κατοικία του Ραγιούμπ, σε προάστιο της Ραμάλα, καταστράφηκε, σχεδόν, ολοσχερώς ενώ ο ίδιος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα. Τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν ήταν στόχος ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους, αλλά επρόκειτο για αντίποινα επειδή από το συγκεκριμένο κτίριο ένοπλοι έβαλαν εναντίον ισραηλινών θέσεων. Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα, ανάλογο ισχυρισμό διατύπωσε και ο ίδιος ο Ραγιούμπ, επιμένοντας ότι πρόκειται περισσότερο για μια «σαφή απόδειξη της ισραηλινής στρατιωτικής κλιμάκωσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού ακόμη και κατοικημένων περιοχών, παρά για μια προσωπική επίθεση».

Η έκθεση Μίτσελ

«Η κουλτούρα της ειρήνης, του διαλόγου, όλα όσα επιτεύχθηκαν ανάμεσα στους δύο λαούς τα τελευταία χρόνια μέσα από την ειρηνευτική διαδικασία βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου αν δεν έχουν ήδη πλήρως καταστραφεί», τόνιζε, χτες, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της επιτροπής που προήδρευσε, ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ. Στην έκθεση, της οποίας τα βασικά σημεία είχαν, ήδη, διαρρεύσει, προτείνονται τέσσερα βασικά «βήματα» για την επίτευξη αποκλιμάκωσης. Συγκεκριμένα, προτείνεται η άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές, η άμεση επανάληψη της συνεργασίας ασφαλείας, το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της «φυσικής επέκτασης» των εποικισμών, ο τερματισμός χρήσης αληθινών πυρών κατά αόπλων διαδηλωτών από το Ισραήλ και η πάταξη κάθε τρομοκρατικής δράσης με τη σύλληψη όλων των υπόπτων από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Οπως ανακοίνωσε ο Μίτσελ, στην έκθεση έχουν απαντήσει με 10σέλιδη και με 7σέλιδη αναφορά τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και το Ισραήλ, αντίστοιχα. Η Παλαιστινιακή Αρχή, αν και δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά της για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας και για επίρριψη ευθυνών στο Ισραήλ, φέρεται να αποδέχεται το σύνολο της έκθεσης Μίτσελ, δίνοντας περισσότερη έμφαση στις δεσμεύσεις που καλείται να αναλάβει το Ισραήλ. Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία αποδέχεται, γενικώς, την έκθεση, καθιστώντας σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «πάγωμα» του εποικισμού. Εντούτοις, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» παρουσιάζει το 61% των Ισραηλινών να τάσσονται υπέρ του τερματισμού της εποικιστικής δραστηριότητας, εφόσον μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της βίας.

Μπαράζ γενικόλογων δηλώσεων

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μίτσελ, πολύς κόσμος αποφάσισε να αναφερθεί στη διαρκώς οξυνόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε τις προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ τονίζοντας ότι «μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές και μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης», αποφεύγοντας, όμως, να αποσαφηνίσει αν η αμερικανική ηγεσία τις υιοθετεί ως δικό της σχέδιο δράσης. Εντούτοις, ο Πάουελ προανήγγειλε μια, σχετικώς, ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις εξελίξεις με την ανάθεση στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ιορδανία, Ουίλιαμ Μπερνς, ενός έργου «αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων με διαδοχικές συναντήσεις».

Δηλώσεις, αναλόγου περιεχομένου, έκανε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, ο οποίος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και από τις δύο πλευρές την κλιμάκωση, ενώ χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εκτιμηθεί, τη χρησιμοποίηση αμερικανικών "F16" στις αδικαιολόγητες ισραηλινές επιδρομές». Υπέρ της άμεσης υιοθέτησης των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές τάχθηκε ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του, όπως πράττει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χωρίς πολλές προοπτικές, τέλος, περιοδεύει στην περιοχή ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος, μετά την Αίγυπτο, βρέθηκε, χτες, στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σολάνα, που, επίσης, υπερθεμάτισε υπέρ των προτάσεων Μίτσελ, θα μεταβεί, στη συνέχεια, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ και στα αυτόνομα εδάφη. Εντούτοις, δεν αναμένονται καρποί από τη συγκεκριμένη περιοδεία, αφού, εκτός των δηλώσεων και των γενικολογιών, ο Σολάνα απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης οικονομικών μέτρων σε βάρος του Ισραήλ, όπως ζητούν οι αραβικές χώρες, με δεδομένο ότι η ΕΕ είναι κύριος εταίρος του.

Πάντως, στις Βρυξέλλες, η σουηδική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε, απερίφραστα, μπροστά σε ισραηλινή αντιπροσωπεία την πολιτική του εποικισμού αλλά και τη δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ. Την ανησυχία τους για τις συνέπειες «σε ολόκληρη την περιοχή» από την κλιμάκωση έσπευσαν να εκφράσουν η Βρετανία, η Ελβετία, η Τουρκία και η Ιταλία.

Δριμεία κριτική στο Ισραήλ από την ΠΟΥ

Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου της και «ρισκάροντας», σε μια σπάνια στην ιστορία της κίνηση, την απώλεια του «απολίτικου» χαρακτήρα της, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) άσκησε χτες δριμύτατη κριτική στις πρακτικές που ακολουθεί το Ισραήλ στη συνεχιζόμενη σύγκρουσή του με τους Παλαιστινίους.

Στην απόφασή της εξέφρασε θλίψη «για την κλιμάκωση της βίας και τους συνεπαγόμενους υψηλούς αριθμούς θυμάτων, και ειδικά την υπερβολική χρήση βίας σε βάρος των Παλαιστινίων». Στην ίδια απόφαση η ΠΟΥ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών, καθώς στην πράξη ακυρώνονται τα προγράμματα εμβολιασμού, καθαρισμού του νερού, ελέγχου των εντόμων και παροχής υπηρεσιών υγείας στις μητέρες και τα παιδιά που διαμένουν στις αποκλεισμένες περιοχές. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση πέρασε με ψήφους 92-3 και 11 αποχές. Πέραν φυσικά του Ισραήλ, εναντίον ψήφισαν και οι ΗΠΑ. Ο Καναδάς και λατινοαμερικάνικες χώρες απείχαν για το φόβο της «μη αναγκαίας πολιτικοποίησης» της Οργάνωσης!

Κι όλα αυτά την ώρα που η υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι 40 φορτηγά με ιατροφαρμακευτικό υλικό παραμένουν σταματημένα σε ισραηλινό μπλόκο, ενώ η διευθύνουσα της ΠΟΥ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ τονίζει την οξύτατη έλλειψη φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας στις παλαιστινιακές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ