ΜΑΝΙΛΑ.--
«Το Βιετνάμ εξετάζει διάφορες επιλογές άμυνας, περιλαμβανομένων των νομικών δράσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε προχτές ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ από τη Μανίλα, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.
«Επιθυμώ να υπογραμμίσω πως το Βιετνάμ θα υπερασπισθεί αποφασιστικά την κυριαρχία και τα νόμιμα συμφέροντά του επειδή η εδαφική κυριαρχία, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά, είναι ιερή», επισήμανε.
Οι σχέσεις Ανόι - Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την εγκατάσταση εξέδρας γεωτρήσεων πετρελαίου σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και το «επεισόδιο» που σημειώθηκε μεταξύ ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Ακολούθησαν αντι-κινεζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενους σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων, ενώ η Κίνα απομάκρυνε χιλιάδες πολίτες της από τη χώρα.
Η Κίνα, από τη μεριά της, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η επίμαχη ζώνη είναι μέρος της δικής της επικράτειας και να κατηγορεί το Βιετνάμ ότι καλλιεργεί περιφερειακές εντάσεις. «Τώρα διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, δυσφημώντας την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή και διατυπώνοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.
Το Μάρτη, στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης προσέφυγαν σε βάρος της Κίνας και οι Φιλιππίνες, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Πρακτορεία μετέδιδαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο υποβάλλεται σε διεθνή νομικό έλεγχο για τα θαλάσσια ύδατα.
Η Νότια Κινεζική Θάλασσα έχει τεράστιο φυσικό πλούτο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, αλλά και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ομίλων που τα τελευταία χρόνια «εισβάλλουν» αποφασιστικά και στην κινεζική και στη βιετναμέζικη αγορά, ευνοημένοι από την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στις δύο χώρες.