Παρασκευή 23 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λαός στο δικό του δρόμο

«Κανείς μας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τη σημασία των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής. Η αποχή ή ακόμη και η χαλαρή ψήφος απλώς δεν δικαιολογούνται. Αυτή η αναμέτρηση έχει εξελιχθεί σε ένα τεστ βιωσιμότητας της κυβέρνησης. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα στην προφανή τους διάθεση να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα και την ανάγκη για σταθερότητα. Η χώρα διανύει μία πολύ εύθραυστη περίοδο και η πορεία προς την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας θα τεθεί εν κινδύνω από ένα πολιτικό ατύχημα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε στο δρόμο προς τις κάλπες» («Καθημερινή», 21/5/2014). Οι εργαζόμενοι να αποτινάξουν τον άγριο εκβιασμό περί ατυχήματος, περί σταθερότητας, επειδή αναθερμαίνεται η οικονομία. Η σταθερότητά τους είναι σταθερότητα στην ΕΕ, στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, στη φοροληστεία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό θα συμφωνήσουμε ότι η αποχή και η χαλαρή ψήφος δεν δικαιολογούνται. Πρέπει να γίνει βόλι στην καρδιά των μονοπωλίων, της εξουσίας τους, της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Και θα γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ.

Μια του κλέφτη δυο του ψεύτη

«Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, εμείς βεβαίως δεν στηρίξαμε τη συνθήκη εκείνη...». Ποιος το είπε αυτό; Ο Αλ. Τσίπρας, προχτές στον ΣΚΑΪ. Απροκάλυπτοι ψεύτες. Βλέπετε, ψηφίζουν κι αυτοί που τότε ήταν μωρά παιδιά και δεν ξέρουν ούτε ότι ο ΣΥΝ ψήφισε το Μάαστριχτ και με τα δύο χέρια, ούτε τι είναι το Μάαστριχτ. Οτι είναι δηλαδή η δουλειά, η Υγεία, η Παιδεία που δεν έχουν, οι σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, τα ανύπαρκτα δικαιώματα, οι μισθοί - φιλοδωρήματα. Με την ψήφο του κόμματος του κ. Τσίπρα όλα αυτά. Μια όμως του κλέφτη δυο του ψεύτη, τρεις...

Είναι λύση η εναλλαγή;

«Το πραγματικό δίλημμα είναι με τα μνημόνια ή με την εθνική κυριαρχία, με την Μέρκελ ή με την Ελλάδα, με την πολιτική της καταστροφής ή με την ανατροπή της», είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του προχτές στην Πάτρα, ζητώντας ψήφο που στη συνέχεια θα τον αναδείξει στην κυβέρνηση. Πράγματι, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ματώνει το λαό. Ηδη είναι έτοιμα νέα μέτρα που θα του κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη. Αποτελεί όμως η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής; Είναι λύση για το λαό μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που «πίνει νερό» στο όνομα της Ευρωζώνης και της ΕΕ; Μήπως δεν είναι διαρκή μνημόνια οι έλεγχοι των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών της ΕΕ; Μήπως μνημόνιο των μνημονίων δεν είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ; Ο Ασμουσεν, υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, δεν εκτίμησε θετικά την πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θα στεναχωρηθούν οι βιομήχανοι που συζητάνε μαζί του βλέποντας ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του; Μήπως είναι εχθρικές για το σύστημα η πολιτική Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το «κούρεμα» του χρέους κλπ.; Ο λαός έχει πείρα από τις εναλλαγές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Τι άλλαξε στη ζωή του; Τώρα συγκυβερνούν. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει δύναμη στο λαό, γιατί η γραμμή του είναι κόντρα στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στην ΕΕ, μέχρι την ανατροπή τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1707 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος Καρλ Φον Λίνε, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων.

1868 Πεθαίνει ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός (26/5/1862 - 11/10/1862).

1875 Ξεκινά τις εργασίες του στην Γκότα το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (23 - 26/5/1875). Το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χάζενκλεβερ και τον Τέλκε. Για να ενωθούν, έπρεπε να επεξεργαστούν κοινό Πρόγραμμα του Κόμματος. Προηγουμένως, έδωσαν το Πρόγραμμα στον Μαρξ για παρατηρήσεις, οι οποίες συνοψίστηκαν στο έργο «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα». Το Πρόγραμμα, βεβαίως, ήταν οπορτουνιστικό. Η κριτική του Μαρξ δείχνει ότι ήταν ανυποχώρητος σε ζητήματα αρχών, σε θεωρητικά ζητήματα, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η δράση του Κόμματος.

1893 Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος.

1906 Πεθαίνει ο Νορβηγός δραματικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1911 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στο πλαίσιο του αστικού εκσυγχρονισμού.

1920 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Ινδονησίας μετασχηματίζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας υπήρξε το πρώτο ΚΚ από την ασιατική ήπειρο που έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1924 Συνέρχεται το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), το πρώτο Συνέδριο χωρίς τον Β. Ι. Λένιν, ο οποίος είχε πεθάνει στις 21 Γενάρη του ίδιου χρόνου. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο επικύρωσε την απόφαση της 13ης κομματικής Συνδιάσκεψης που καταδίκαζε τον τροτσκισμό ως μικροαστική παρέκκλιση και εξουσιοδοτούσε την Κεντρική Επιτροπή να προστατεύσει σταθερά και αποφασιστικά την ενότητα του Κόμματος. Γενικός Γραμματέας της ΚΕ επανεκλέχθηκε ο Ι. Β. Στάλιν.

1960 Πεθαίνει ο Γάλλος χημικός Ζορζ Κλοντ, που ανακάλυψε το φωτισμό neon.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών βρίσκεται ήδη μια βδομάδα σε εξέλιξη. Πρόκειται για την πρώτη απεργία των Βρετανών ναυτεργατών από το 1911. Τα βασικά αιτήματα της απεργίας ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση των μισθών. Ο Ουίλσον κατηγόρησε τους απεργούς πως καθοδηγούνταν από κομμουνιστές και πως στόχος τους ήταν η πτώση της κυβέρνησής του. Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης η απεργία λύθηκε την 1η Ιούνη και αφού είχε επέλθει ορισμένος συμβιβασμός με τους πλοιοκτήτες στο θέμα των μισθών.

1967 Με γράμμα του προς την Κομματική Οργάνωση (μ.λ.) Τασκένδης, ο Νίκος Ζαχαριάδης εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική του ΚΚ Κίνας.

1974 Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια. Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής...

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1986 Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Το μήνυμα ελήφθη...

«Δεν μπορώ να είμαι μάντης ή προφήτης του μέλλοντος και δεν ξέρω αν θα ξεπηδήσουν μέσα απ' αυτά τα κόμματα δυνάμεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί», είπε προχτές βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στην ερώτηση αν μπορεί να συνεργαστεί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα ελήφθη. Στέλνεται επίμονα τις τελευταίες μέρες. Θυμίζουμε ότι σε άλλη συνέντευξη είχε βάλει πιο συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Αλλαγή ηγεσίας και εγκατάλειψη της «μνημονιακής πολιτικής» (δηλαδή αλλαγή διαχείρισης). Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ