Στη δουλειά του επιστρέφουν σταδιακά από χτες οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που πρόσβαλαν πρωτόδικα την απόφαση της κυβέρνησης να τις βάλει σε διαθεσιμότητα και τελικά να τις απολύσει. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και είναι άμεσα εκτελεστή, εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση και την τελική έκβαση που θα έχει η υπόθεση στα δικαστήρια. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει με αγωγή 397 από τις 465 καθαρίστριες, υποστηρίζοντας πως η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με απόλυση.
Η υπόθεση κρίθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο, με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, έκρινε «προδήλως απαραίτητες» για το Δημόσιο τις θέσεις εργασίας των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ. Με την απόφασή του, διατάσσει την επαναπρόσληψη, θεωρώντας αντισυνταγματική και ως εκ τούτου άκυρη τη διαδικασία που εφαρμόστηκε από την πλευρά του κράτους. Σημειώνεται ακόμα ότι «οι μονομερείς ενέργειες του εναγομένου (σ.σ. Δημοσίου) αποτελούν καταγγελία της υφιστάμενης σχέσης εργασίας» και ότι ο εναγόμενος «αρκέστηκε να προχωρήσει αυθαίρετα στην κατάργηση των οργανικών θέσεων».
Χτες, στη δουλειά τους επέστρεψαν οι καθαρίστριες στο Βόλο, στην Βέροια, στην Κατερίνη και σε άλλες πόλεις. Στην Αττική, οι καθαρίστριες κοινοποίησαν τη δικαστική απόφαση στις κατά τόπους ΔΟΥ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιάσουν ξανά δουλειά. Χαιρετίζοντας τον αγώνα των καθαριστριών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε σε σχόλιό του ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, γιατί έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους να ξεπερνούν δικαστικές αποφάσεις, όταν δεν τους είναι αρεστές».