Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Φορο-αφαίμαξη του λαού

Μπροστά σε ασήκωτους φόρους και χαράτσια βρίσκονται όσοι αυτές τις μέρες δοκιμάζουν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση. Για το 2013, οι φόροι φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Για το λαό, άμεσοι και έμμεσοι φόροι ξεπερνούν τα 42,5 δισ. ευρώ!

Είναι σίγουρο ότι ακόμα και σε εκείνους που δε θίχτηκαν από τη νέα κλίμακα, ή φαίνεται να είχαν καταρχήν μειώσεις μέσω της μηνιάτικης παρακράτησης φόρου, θα προκύψουν επιβαρύνσεις λόγω της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου για ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια και δίδακτρα, ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας, τόκους στεγαστικών δανείων, διατροφή μεταξύ συζύγων κ.ά.

Συνολικά, ο φόρος εισοδήματος το 2014 θα είναι «φουσκωμένος» κατά 1,3 δισ. ευρώ, από την εφαρμογή της νέας κλίμακας μισθωτών-συνταξιούχων κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2013, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Αφού κατάργησαν πλήρως το αφορολόγητο όριο (12.000 ευρώ το 2010), προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιδράσεων από τους χαμηλόμισθους, θέσπισαν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι μισθωτοί έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 9.000 ή 650 ευρώ μηνιαία, να μην έχουν άμεσο φόρο εισοδήματος, αν και πληρώνουν αρκετούς φόρους μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Για εισοδήματα του 2013 έως 12.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή 920 ευρώ το μήνα, φαίνεται ότι υπάρχει μείωση φόρου ή στασιμότητα σε σύγκριση με το 2012, αλλά πολύ μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2010. Για εισοδήματα του 2013 καθαρά πάνω από 12.000 ευρώ, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών και εάν συνυπολογιστεί και το επίδομα παιδιών (στον άντρα και ανάλογα με το εισόδημα), η κατάσταση χειροτερεύει ή είναι ίδια με το 2012 και χειρότερη από το 2010 για τον άντρα, τη γυναίκα και συνολικά για την οικογένεια.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, ως βάση υπολογισμού του φόρου που θα πληρώσουν λογίζεται το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα, που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης». Για μισθωτούς και συνταξιούχου, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων για ποσά ίσα με το 10% του ετήσιου εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%. Εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, ενώ είναι κατ' ουσία μισθωτοί, πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντιμετωπίζονται δηλαδή ως επιχειρηματίες.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη του λαού και περιείχαν στο σύνολό τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (η μείωση της φορολογίας των κερδών από 40% που ήταν - 20% στα καθαρά κέρδη, 25% στα διανεμόμενα - έφτασε σε 33,4% - 26% στα καθαρά κέρδη, 10% στα διανεμόμενα). Ταυτόχρονα, δίνουν διάφορες φοροαπαλλαγές στις πολυεθνικές με έδρα την ΕΕ, εξαγγέλλουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15% κ.ά.

Επίσης: Το 2001 το 52,07% του Συνολικού Φόρου Εισοδήματος προερχόταν από φορολόγηση των Φυσικών Προσώπων και το υπόλοιπο 47,93% από τη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων. Το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη σε ποσοστό 84,21%, ενώ η επιβάρυνση των Νομικών Προσώπων έχει περιοριστεί στο 15,79%. Το 2001 τα Φυσικά Πρόσωπα πλήρωσαν 1,26 φορές περισσότερο φόρο από τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα πληρώνουν 5,33 φορές περισσότερο.

Στη βάση αυτή προβάλλει η ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στους στόχους πάλης που προβάλλει το ταξικό κίνημα. Συγκεκριμένα:

1. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι. Κατάργηση των δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.

2. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα.

3. Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές και για άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

4. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ