Παρασκευή 11 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αξιωματούχοι από ΕΕ και ΗΠΑ δεν φάνηκαν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ πως κατά τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία «στο 50% με 60% των θεμάτων της τελικής συμφωνίας».

Ωστόσο ο Τζάριφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι τα εναπομείναντα θέματα προς διαπραγμάτευση «είναι πολύ σημαντικά». Νωρίτερα, ο Ιρανός πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία σημειώνοντας εντούτοις «ότι η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να εκχωρήσει τα οφέλη που έχουν προκύψει από το πυρηνικό πρόγραμμα».

Την Τετάρτη η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, ανακοινώνοντας πως ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα γίνει στις 13 Μάη στη Βιέννη, είχε εμφανιστεί επιφυλακτική για την άμεση αποτελεσματικότητα των συνομιλιών γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δηλώνοντας ότι θα χρειαστούν «εντατικές προσπάθειες» για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν.

Πιο αρνητική στάση κράτησε Αμερικανός αξιωματούχος που είχε πρόσβαση στις συνομιλίες της Τετάρτης με Ιρανούς αξιωματούχους στη Βιέννη, δηλώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ξεπεραστούν οι διαφορές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ