Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Σε άρθρο της, η «Αυγή» περιγράφει τα προβλήματα που οξύνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας στην υπολειτουργία των δομών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι περιγραφές της «Αυγής» για τους γιατρούς και τις υποδομές που λείπουν, για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν, για την πρόληψη που δεν μπορεί να λειτουργήσει, και άλλα παρόμοια, αντανακλούν μια πραγματικότητα που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, αν χρειαστεί να αναζητήσει υπηρεσίες στο κρατικό σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει να κατηγορεί για όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές την «εξυπηρέτηση - διευκόλυνση» από την κυβέρνηση «των επενδυτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».

Πού καταλήγει ο αρθρογράφος; Σημειώνει: «Κατόπιν τούτων, είναι φανερό ότι η αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο - καθολικό - αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα πρόληψης των νόσων, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσας - δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ισότιμες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ως θεμελιώδες δικαίωμά τους, αναγνωρισμένο θεωρητικά από το Ελληνικό Σύνταγμα, δεν μπορεί να υπηρετηθεί παρά μόνον με ένα big bang των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, τη θεαματική άνοδο στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικών σχημάτων αποφασισμένων να συμμαχήσουν μαζί του και την ανάδειξη ενός κυβερνητικού μετώπου συνολικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Τι λέει η «Αυγή»; Οτι τα πράγματα στην Υγεία θα αντιστραφούν ως διά μαγείας για το λαό, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί δηλαδή να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για να έχει δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και ...πάει λέγοντας. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται στο πρόγραμμά του τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με την υποσημείωση μάλιστα ότι ως κυβέρνηση θα φτιάξει ένα «ανταγωνιστικό» δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει πιο πάνω; Αν το σύστημα που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, παρέχει τέτοιες υπηρεσίες για όλο το λαό, ανεξάρτητα από εισόδημα και ασφαλιστικό φορέα, τότε τι χρειάζονται τα χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια;

Η απάντηση είναι απλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που θέλει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό, δεν μπορεί και δεν θέλει να καταργήσει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αλλωστε, από τον τομέα αυτό προσδοκά να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις, πράγμα για το οποίο κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν το κάνει. Για να θολώσει μάλιστα τα νερά, λέει ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί «κερδοσκοπικά συμφέροντα», σαν να υπάρχει επένδυση από την πλευρά του καπιταλιστή που να μη γίνεται για το κέρδος! Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να πείσει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά με «υγιείς» επενδύσεις και σε «αρμονία» με το δημόσιο σύστημα της Υγείας. Αρα, σε ό,τι αφορά την ουσία, καμιά κοσμογονία δεν πρόκειται να υπάρξει προς όφελος του λαού και στο χώρο της Υγείας, αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι προσπαθεί να κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι άλλες κυβερνήσεις που διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από μείγμα. Κρατικό σύστημα Υγείας υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, με την έννοια της ευθύνης που έχει το αστικό κράτος να εξασφαλίζει για όλους ένα ελάχιστο όριο παροχών, είτε μέσα από κρατικές δομές, είτε σε συνεργασία με ιδιώτες, είτε με «δίκτυα» στους δήμους και τη συμμετοχή ΜΚΟ. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει, θα έχει και την υγεία του. Αυτή η τάση ενισχύεται με τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ από την κυβέρνηση, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών από το δημόσιο σύστημα για όλους και από εκεί και πέρα ο ασθενής θα αγοράζει υπηρεσίες ανάλογα με το βαλάντιό του από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη όσο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής παραμένει κυρίαρχος, όσο το κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην οικονομία και την εξουσία. Από αυτήν τη σκοπιά, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να εξασφαλίσει καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Αυτό που σήμερα χρειάζεται ο λαός, είναι να οργανώσει τη δική του εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για να βάλει εμπόδια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, να συγκεντρώνει δυνάμεις στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και στην Υγεία, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό.


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΚΕ ισχυρό για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, για πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση (2023-05-27 00:00:00.0)
Γιατροί - πορτιέρηδες στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας (2022-06-21 00:00:00.0)
Προτάσεις υποκρισίας για «νέο ΕΣΥ» από εκείνους που συμμετείχαν στη διάλυσή του (2021-03-03 00:00:00.0)
Κράχτης (2020-12-15 00:00:00.0)
Δημόσιο σύστημα με δωρεάν υπηρεσίες (2003-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ