Σάββατο 5 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις «τρύπες» του ΟΑΕΕ η εισφορά υπέρ ανέργων

Σε 15 (!) χρόνια θα αποδοθούν από τον ΟΑΕΕ στον νέο κλάδο ασφάλισης ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί και δεν αποδίδονται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας. Ετσι, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι που κατά χιλιάδες αναγκάζονται να βάζουν λουκέτο χάνουν το εισόδημα από την εργασία τους, δεν έχουν ούτε κάποιο επίδομα ανεργίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2011 υποχρεούνται να καταβάλλουν στο «λογαριασμό ανεργίας» εισφορά 10 ευρώ το μήνα.

Ομως, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα ποσά αυτά δεν πηγαίνουν τελικά για τα επιδόματα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά για να καλύπτονται τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, τα οποία προκύπτουν και από τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου. Εξάλλου, παρά την επιβολή της εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι προϋποθέσεις που μπήκαν για την παροχή του επιδόματος ανεργίας ήταν τέτοιες που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Ετσι, στην πράξη η εισφορά που επιβλήθηκε το 2011 με πρόσχημα τους ανέργους, κατέληξε να κλείνει τις «τρύπες» της κρατικής υποχρηματοδότησης προς τον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που έχει παρακρατηθεί μέχρι σήμερα από τον ΟΑΕΕ φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και με την τροπολογία θα αποδοθούν σε 15 χρόνια! Με την ίδια τροπολογία, το υπουργείο Εργασίας απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες όλους όσοι με αποφάσεις τους επέβαλαν την παρακράτηση αυτών των ποσών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ