Τρίτη 1 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινήσεις στη στρατιωτικο-διπλωματική σκακιέρα
  • Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία

Από συγκέντρωση φιλορώσων την Κυριακή στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
Από συγκέντρωση φιλορώσων την Κυριακή στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ - ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι στρατιωτικές κινήσεις αλλά και παγιώνονται τα δεδομένα στην Ουκρανία και την Κριμαία, τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία, συνεχίζουν και την προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης. Το Σαββατοκύριακο υπήρξε επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη της συνέχισης των επαφών, κάτι που έγινε την Κυριακή στο Παρίσι μεταξύ των ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Από τη συνάντηση βγήκε ως κοινή θέση η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου. Οι ΗΠΑ επιμένουν να υπάρξουν στενές διαβουλεύσεις με την, όπως αποκαλεί, «νόμιμη κυβέρνηση» της Ουκρανίας (δηλαδή την πραξικοπηματική κυβέρνηση φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς) και ταυτόχρονα η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα. Η Ρωσία, από την άλλη, αν και φαίνεται ότι κρατάει μια επικοινωνία με την κυβέρνηση του Κιέβου, μέσω του Προέδρου της έθεσε το ζήτημα της δράσης φασιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία και πρότεινε τη «λύση» της ομοσπονδιοποίησης της χώρας με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το «εμπάργκο» στην Υπερδνειστερία, στην περιοχή δηλαδή που έχει εδώ και χρόνια ανακηρύξει την απόσχισή της από τη Μολδαβία και στην οποία η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο.

Την ίδια ώρα η Ρωσία έκανε μια κίνηση να αποσύρει μια μονάδα από την περιοχή του Ροστόφ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ενώ για σήμερα και αύριο το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με κύριο ζήτημα αυτό της κατάστασης στην Ουκρανία και την απάντηση στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει για σήμερα την έναρξη γυμνασίων στη Λιθουανία, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετέφερε τη διαβεβαίωση του Πούτιν ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να κάνει άλλη στρατιωτική κίνηση στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατήγγειλε ότι υπάρχουν χώρες που «προσπαθούν τεχνητά να ρίξουν λάδι στη φωτιά της διεθνούς κρίσης» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφοπλιστούν οι ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου Συντάγματος, «με το οποίο όλες οι περιοχές της χώρας θα είναι ικανοποιημένες με το πού βρίσκονται, με τα δικαιώματά τους και με το πού πηγαίνει η χώρα τους».

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισκέφτηκε χτες τη Σεβαστούπολη εξαγγέλλοντας ότι όλη η χερσόνησος θα γίνει μια ειδική ζώνη με χαμηλή φορολογία για την προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και ενίσχυση των υποδομών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η νομισματική ενοποίηση.

Επίσης χτες η ρωσική Δούμα συμφώνησε να καταγγείλει και τυπικά τη συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με τον ρωσικό ναύσταθμο στη Σεβαστούπολη. Ετσι, το ενοίκιο που υπήρχε και οι διευκολύνσεις στην εξόφληση του χρέους της Ουκρανίας από την αγορά κυρίως φυσικού αερίου παύουν να ισχύουν.

Την επίσκεψη Μεντβέντεφ κατήγγειλε η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και την χαρακτήρισε μια «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Προετοιμασία προεδρικών εκλογών

Στην ίδια την Ουκρανία και ενώ συνεχίζονται στις ανατολικές της περιοχές οι διαμαρτυρίες ρωσόφωνων για την πραξικοπηματική κυβέρνηση και τη δράση των φασιστών, η εκλογική επιτροπή για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη στην Ουκρανία ανακοίνωσε χτες ότι έχουν κατατεθεί 46 υποψηφιότητες. Πρώτος στις δημοσκοπήσεις έρχεται ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο («βασιλιάς της σοκολάτας» με επιχειρήσεις και σε άλλους κλάδους, ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, με θητεία υπουργού σε κυβερνήσεις και της Τιμοσένκο και του Γιανουκόβιτς). Επίσης, υποψήφια θα είναι και η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, του κυρίαρχου κόμματος στη νέα αστική εξουσία, «Μπατίβτσινα» («Πατρίδα»), που θησαύρισε από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας στον τομέα της Ενέργειας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Υποψήφιοι επίσης θα είναι ο ηγέτης του εθνικιστικού «Σβόμποντα» («Ελευθερία») Ολεγκ Τιαγνιμπόκ, ο φασίστας του «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρο Γιάρος, ενώ ο ηγέτης της Πανουκρανικής Ενωσης για την Μεταρρύθμιση (UDAR), πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, αποσύρθηκε για να στηρίξει τον Ποροσένκο. Το Κόμμα των Περιφερειών του ανατραπέντος Προέδρου Γιανουκόβιτς κατεβάζει τον Μιχάιλο Ντομπκίν, πρώην κυβερνήτη της ρωσόφωνης περιοχής του Χάρκοβο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ