Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Εβδομήντα έως 140 φορές περισσότερο εξασθενές χρώμιο

Τρομακτικά τα στοιχεία από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών

Θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων γίνεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον Ασωπό, όπως δείχνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που δείχνουν ότι οι βιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, φορτώνοντας ασταμάτητα όχι μόνο τον Ασωπό, αλλά και ολόκληρο τον υδάτινο ορίζοντα της περιοχής με βαριά μέταλλα και κυρίως με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάστηκαν από επιστήμονες της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τους οποίους διενεργήθηκε και μελέτη στην περιοχή, εντοπίστηκαν από 3.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο εξασθενούς χρωμίου ως και 7.000 σε ορισμένες περιοχές της λεκάνης του Ασωπού, όταν το όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο!

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο χημικός μηχανικός Θ. Παντελόγλου: «Μιλάμε, σημείωσε, για μία τραγωδία. Είναι υπόθεση καταστροφής της ατομικής και της δημόσιας υγείας», ενώ επισήμανε ότι «η άναρχη βιομηχανία στην περιοχή» παίρνει «κρατική αδειοδότηση», χωρίς να προβλέπεται καμία υποχρέωση «στον ρυπαίνοντα με βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα».

Αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης όσο και αν προσπάθησε να στρογγυλέψει την εικόνα, ανέφερε ότι η τελευταία μέτρηση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας στον Ασωπό έγινε στις 20 Μάρτη του 2014, δηλαδή πριν λίγες μέρες. «Βρέθηκαν - σημείωσε 5.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο όταν το 2011 ήταν 3.500»!

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Πολ. Νικολοπούλου, καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Δεν είναι μόνο το χρώμιο, σημείωσε, αλλά υπάρχουν και τα βαριά μέταλλα και υπάρχει συνέργεια», που σημαίνει ότι «το θέμα είναι πολύπλοκο. Το θέμα, δηλαδή, της υγείας δε σταματάει στον καρκίνο, ο οποίος είναι διαπιστωμένος, το θέμα είναι οι συγγενείς ανωμαλίες». Οπως εξήγησε, το χρώμιο είναι «ορμονικός διαταράχτης για τον ανθρώπινο οργανισμό και τι σημαίνει αυτό για το έμβρυο;». Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της και για «λύσεις» που προβάλλονται για τον καθαρισμό του Ασωπού όπως είναι η αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές που υποτίθεται ότι δεν είναι τόσο βλαβερό, με τη διάχυση νανοσωματιδίων σιδήρου. Σημειώνοντας ότι τέτοιες «λύσεις» χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις που είχαν εξίσου τραγικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Από τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν αναφέρθηκε ούτε καν ότι υπάρχει πρόθεση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ίδιας της ζωής των κατοίκων. Πέρα από κάποιες υπουργικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των βιομηχανιών, που, όπως αποδείχθηκε, ούτε αυτές εφαρμόζονται.

Από το ΚΚΕ, η Δ. Μανωλάκου τόνισε «είναι καθαρό ότι η βιομηχανία ρυπαίνει και ότι είναι πολιτική επιλογή αν η κυβέρνηση θα πάρει το μέρος της προστασίας της κερδοφορίας της βιομηχανίας ή της προστασίας της υγείας και της ζωής των κατοίκων». Ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις, αλλά το 2005 το ανέδειξε και στην Ευρωβουλή παίρνοντας «απαντήσεις που ήταν κοροϊδία, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Οπως σημείωσε «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι εγκληματική αυτή η πολιτική γιατί το μόνο που θέλει είναι να καλύπτει, να στηρίζει την κερδοφορία των βιομηχάνων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ