Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η φωνή του Λάκη Παππά

«Στρατιώτη μου, τη μάχη θα κερδίσει,/όποιος πολύ το λαχταρά να ζήσει/ Οποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει,/στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει», τραγούδησε ο Λάκης Παππάς, το 1965, με την ήπια, απαλή και ευγενική, ταιριαστή συντροφιά της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι και των υπέροχων στίχων του Καμπανέλλη στο «Παραμύθι χωρίς όνομα»...

Αυτή η αισθαντική και παρήγορη φωνή σίγησε για πάντα, χτες το πρωί.

Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959. Ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι - ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία. Ακολούθησε η συνεργασία του με τον μεγάλο συνθέτη στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το «Παραμύθι χωρίς όνομα», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα: «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς», «Ηταν καμάρι της Αυγής», «Μανούλα μου», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Ελα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Τ' αστέρι του Βοριά», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», κ.ά.

Για το θάνατο του τραγουδιστή Λάκη Παππά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού ο Λάκης Παππάς έσβησε σήμερα. Σημαντικός καλλιτέχνης εκπρόσωπος του "Νέου Κύματος", έγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, χαρίζοντας τη φωνή του σε πολλά από τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη. Πέρα από αυτή τη συνεργασία, άφησε και το δικό του προσωπικό στίγμα ως συνθέτης, με τραγούδια που ο ίδιος συνέθεσε σε στίχους γνωστών στιχουργών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ