Τρίτη 15 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σώμα ΝΑΤΟικών πραιτοριανών

Η δημιουργία Σώματος Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), δηλαδή 25.000 μισθοφόρων στρατιωτών, που καθιερώνεται με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί το πλέον αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της απ' ευθείας υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και της άμεσης εμπλοκής τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση που έχει υπάρξει στον τομέα της Αμυνας, από τότε που δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Στρατός και μάλιστα με το «φιλολαϊκό» περιτύλιγμα της μείωσης της θητείας. Με την αλλαγή αυτή, ο στρατός παύει πλέον να έχει κανάλια επικοινωνίας με το λαό, απομονώνεται και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό απόλυτα κλειστό και αποκομμένο από την κοινωνία, σε έναν ξεκάθαρα κατασταλτικό μηχανισμό.

Το μέτρο αυτό έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων, που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο και θα επεμβαίνουν για την επιβολή της «νέας τάξης». Εναν τέτοιο ρόλο, βέβαια, δεν μπορούν να παίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά, στη βάση της λογικής υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας τους. Οι δυνάμεις της «νέας τάξης», ένα είδος παγκόσμιου χωροφύλακα, για την επίτευξη στόχων τους χρειάζονται να στελεχώνονται από άτομα, τα οποία θα συνδέονται με το αντικείμενο της αποστολής τους με επαγγελματική και μόνο σχέση. Κάτι σαν μια πολυεθνική εταιρία, που οι υπάλληλοί της θα φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Εναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν, από τη φύση τους, να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι, αυτοί, δηλαδή, που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή τους και όλο το οικοδόμημα, που λέγεται υπεράσπιση πατρίδας, εθνικής ανεξαρτησίας κλπ.

Οι κατευθύνσεις, λοιπόν, του ΝΑΤΟ είναι σαφείς και διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως η δημιουργία επαγγελματικού στρατού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα, ώστε ο στρατός κάθε χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλους κατασταλτικού μηχανισμού και να φέρει σε πέρας αποστολές επιβολής της «νέας τάξης». Ετσι, οι πολυάριθμοι παραδοσιακοί εθνικοί στρατοί, για τις χώρες τουλάχιστον του σκληρού πυρήνα της «νέας τάξης», τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από ταχυκίνητες μονάδες με πολλαπλάσια δύναμη πυρός, που θα αποτελούν τη σιδερένια γροθιά, τις δυνάμεις διεθνούς καταστολής. Η Ελλάδα έρχεται μετά από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να πάρει αυτά τα μέτρα.

Η δύναμη των 25.000 ΕΠΟΠ, που θα προσληφθούν μέχρι το 2006 από τους τρεις κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα αποτελεί ένα είδος Σώματος ΝΑΤΟικών πραιτοριανών. Εξάλλου, στην ίδια την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται σαφώς ότι εξωτερικοί παράγοντες επιβάλλουν αυτή την εξέλιξη: «Η γεωπολιτική θέση της χώρας στο νέο διεθνές σύστημα του ανταγωνισμού, της ανασφάλειας και της παρατεταμένης ρευστότητας στην περιοχή». Και επικαλείται σαφώς την ανάγκη «προσαρμογής στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Ετσι, λοιπόν, η αποκάλυψη του τι πραγματικά σηματοδοτεί η δημιουργία Σώματος Επαγγελματικών Οπλιτών και η αντίθεση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, αποτελεί μέρος της γενικότερης πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ