Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Καμιά επιείκεια για τα «πανωτόκια»

Προκλητικές δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, που αρνήθηκε κάθε ιδέα - λύση για ν'  αντιμετωπιστεί η ληστεία των τραπεζιτών κατά των πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη

Οι τραπεζίτες όχι μόνο αντιδρούν σε λύσεις για «ευνοϊκότερη» ρύθμιση στα ληστρικά πανωτόκια που επέβαλλαν επί δεκαετίες σε ληξιπρόθεσμα δάνεια, αλλά διά στόματος του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θ. Καρατζά - με την ανοχή και στήριξη που τους προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - προειδοποιούν ότι η μέχρι τώρα... επιείκεια από την πλευρά τους, έχει λήξει. Από τώρα και στο εξής όποιο δάνειο καθίσταται ληξιπρόθεσμο θα εκκαθαρίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα (θα προχωρούν, δηλαδή, σε πλειστηριασμούς κλπ) στα πρότυπα της λειτουργίας του - χωρίς έλεος για τους δανειολήπτες - τραπεζικού συστήματος των... ΗΠΑ. Στον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τη διατήρηση των τοκογλυφικών προνομίων των τραπεζών, ο Θ. Καρατζάς μέχρι και θέμα παραίτησής του άφησε να αιωρείται στον αέρα, σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει επαναδιατύπωση της ρύθμισης μη αρεστή στους τραπεζίτες.

Μεταφέροντας τις θέσεις των τραπεζιτών, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, στη διάρκεια ομιλίας του -που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου- ήταν σαφής. Αναφερόμενος στο θέμα των «πανωτοκίων» επιτέθηκε εναντίον όλων εκείνων που αντιτίθενται στη ρύθμιση, κατηγορώντας τους για «ακατάσχετο λαϊκισμό». Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως «η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συγκατατέθηκε σε ρύθμιση για ένα κακό παρελθόν, όπου επικρατούσε ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «σήμερα με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτοκία, οι νέες συνθήκες θα επιβάλουν στις τράπεζες, να μην είναι επιεικείς όπως στο παρελθόν... Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να μην παρατείνουν τις εκκρεμείς υποθέσεις πέραν των 6 - 12 μηνών». Και για να προσδώσει μεγαλύτερη ευκρίνεια στα λεγόμενά του επικαλέστηκε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, όπου «ένα στεγαστικό δάνειο που δεν εξυπηρετείται τερματίζεται σε μερικούς μήνες...».

Γενικά οι τοποθετήσεις Καρατζά στο θέμα των «πανωτοκίων» κινήθηκαν μεταξύ προκλητικότητας και επιθετικότητας. Αφού έκανε προσπάθεια διαίρεσης των δανειοληπτών σε «καλούς» και «κακούς», στη συνέχεια -για να θολώσει τα νερά- υποστήριξε πως αυτοί που θορυβούν για τα πανωτόκια είναι τα «μεγάλα συμφέροντα».

Με το ίδιο σθένος υπερασπίστηκε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και τα τοκογλυφικά επιτόκια ορσμένων κατηγοριών δανείων, όπως τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες, τα καταναλωτικά κλπ., όπου οι τράπεζες δανείζουν σήμερα με επιτόκια υψηλότερα του 20%! Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η διαφορά επιτοκίων - πληθωρισμού είναι παραπλανητική και πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών...

Η ΟΤΟΕ

Για ρύθμιση που εξυπηρετεί υπέρμετρα τα συμφέροντα των τραπεζών κάνει λόγο η ΟΤΟΕ σε χθεσινή της ανακοίνωση, 10 περίπου ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της ρύθμισης... Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση αδιεξόδου, έχοντας ήδη επιβαρυνθεί με υπέρογκα ποσά από ανατοκισμούς παλιών δανείων. Προτείνουν δε, η νομοθετική ρύθμιση να τροποποιηθεί, ώστε να ξεκινά από το αρχικό ποσό του δανείου και στο συγκεκριμένο πλαφόν επιβάρυνσης, να περιλαμβάνονται μόνο οι νόμιμοι τόκοι, χωρίς εκτοκισμούς και πανωτόκια.

Σύμπλευση κυβέρνησης- τραπεζιτών

Με δηλώσεις του χθες το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ταυτιζόμενος πλήρως με τις τράπεζες, ανέφερε πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε για να ικανοποιήσουμε μερικούς μπαταχτσήδες. θα θίγαμε το υπόλοιπο 95% που πλήρωσαν τα δάνειά τους. Κάνω έκκληση σωφροσύνης σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ψάξουν τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία».

Σε άλλο σημείο, δανειζόμενος την κινδυνολογία των τραπεζών, ανέφερε ότι «μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα και θα έθιγε 500.000 μικρομετόχους των τραπεζών»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρυθμίσεις - εμπαιγμός για τα νοικοκυριά(2010-07-07 00:00:00.0)
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι κυβερνητικές παλινωδίες(2010-02-13 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο τα τεχνάσματα των τραπεζών(2000-10-19 00:00:00.0)
Υπάρχει εξήγηση(2000-04-04 00:00:00.0)
Ζητάμε να καταργηθούν πλήρως τα πανωτόκια(2000-01-15 00:00:00.0)
Τα πανωτόκια "εκσυγχρονίστηκαν"(1998-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ