Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Γολγοθάς κάθε μέρα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Με ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση ή επανεξέταση συζήτησαν η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Από πρόσφατη παρέμβαση της ΣΕΑΑΝ στο ΚΕΠΑ της Πειραιώς
Από πρόσφατη παρέμβαση της ΣΕΑΑΝ στο ΚΕΠΑ της Πειραιώς
Με ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες και συγγενείς τους συνομίλησαν χθες το πρωί στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην οδό Πειραιώς εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Στο ΚΕΠΑ στην Πειραιώς απευθύνονται χιλιάδες άτομα με αναπηρία, ενώ καθημερινά στοιβάζονται εκατοντάδες, περιμένοντας εξέταση ή επανεξέταση. Το σημαντικότερο ζήτημα που έθεταν ήταν η μεγάλη «σφαγή» των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, με στόχο την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδομάτων και άλλων ελαφρύνσεων για ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες.

Ενδεικτικά, 59χρονη καρκινοπαθής με ολική μαστεκτομή, ενώ επί 4,5 χρόνια έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, αυτή τη φορά της έδωσαν ποσοστό 40%. «Χάνω την ιατροφαρμακευτική μου κάλυψη για δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες, ενώ δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για αναπηρική σύνταξη επειδή είναι χαμηλό ποσοστό...», είπε στην αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου.

Επιπλέον, μεγάλη ήταν η δυσαρέσκεια για την ταλαιπωρία, καθώς οι αναμονές για εξέταση από Επιτροπή είναι πολύμηνη, αλλά και για τα παράβολα των 50 ευρώ που πρέπει να καταβάλλουν ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες για εξέταση, ένσταση και επιδείνωση. «Δηλαδή, για να φτάσουμε να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό επειδή η κατάσταση της υγείας μας έχει επιδεινωθεί θα έχουμε πληρώσει 150!», έλεγαν.

Στο μεταξύ το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης (ΕΙΑ) δεν δέχεται ανασφάλιστο μετανάστη από το Πακιστάν αν δεν πληρώσει. Ο μετανάστης έχει σοβαρή νευρολογική πάθηση και κινδυνεύει με παράλυση, καταγγέλλουν η ΣΕΑΑΝ, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου και Μενιδίου που θα κάνουν παρέμβαση τη Δευτέρα στις 12 μ. στο ΕΙΑ.

  • Την Τρίτη θα γίνει διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ