Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανοιχτές οι «πληγές» τρία χρόνια μετά

18 Μάρτη 2011: Μια οικογένεια στην επαρχία Μιγιάγκι μαζεύει όσα απέμειναν από το διαλυμένο της σπίτι. Τρία χρόνια μετά, μόνο το 3,5% των έργων ανοικοδόμησης έχει ξεκινήσει στην περιοχή
18 Μάρτη 2011: Μια οικογένεια στην επαρχία Μιγιάγκι μαζεύει όσα απέμειναν από το διαλυμένο της σπίτι. Τρία χρόνια μετά, μόνο το 3,5% των έργων ανοικοδόμησης έχει ξεκινήσει στην περιοχή
ΤΟΚΙΟ.--

Τρία χρόνια μετά το πυρηνικό «έγκλημα» στη Φουκουσίμα, που ακολούθησε το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011, ο λαός της Ιαπωνίας όχι μόνο δεν έχει δει να υλοποιούνται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων αλλά υποφέρει όλο και περισσότερο από τις «πληγές» της τριπλής καταστροφής.

Η συμπόνοια που μοίρασε ξανά χτες (σε εκδηλώσεις μνήμης) ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, είναι μόνο άξια της λαϊκής οργής.

Τρία χρόνια μετά, η κατάσταση έχει ως εξής: Η «Tepco», η ιδιωτική εταιρεία που ευθύνεται για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που όφειλε για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών. Η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να «μοιράζει» επιδοτήσεις που «ξεκοκαλίζουν» υπεργολάβοι, οι οποίοι ψάχνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εργασίες καθαρισμού στους άστεγους και εξαθλιωμένους σε μετρό και δρόμους. Οι εκρήξεις και οι διαρροές ραδιενέργειας που ξεκίνησαν στις 11 Μάρτη 2011 εξακολουθούν να συνδέονται με όλο και περισσότερα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής. Από την άλλη μεριά, πάνω από 270.000 υπολογίζονται εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και υπάρχουν περιοχές όπου οι εργασίες ανοικοδόμησης σχεδόν δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ η καθημερινότητα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών παραμένει οδυνηρή.

Στα ρεπορτάζ που χτες ξεχώρισαν στα διεθνή πρακτορεία, ήταν και αυτό για τη ζωή των μικρών παιδιών στην περιοχή Κοριγιάμα: Μέχρι και τα 3χρονα γνωρίζουν τη λέξη «ραδιενέργεια», για να φάνε το παραμικρό μας ρωτάνε «Εχει ραδιενέργεια; Εχει ραδιενέργεια;» δηλώνουν δάσκαλοι. Τα παιδιά που σήμερα είναι 3 χρόνων σχεδόν δεν ξέρουν πώς είναι να παίζουν σε μια αυλή ή έναν κήπο. Για τα 2χρονα το όριο ημερήσιας παραμονής έξω από το σπίτι ήταν μέχρι πρόσφατα 15 λεπτά. Για όσα είναι 3 - 5 ετών ήταν μέχρι 30 λεπτά. Καθαρά είναι και τα σημάδια στη σωματική τους ανάπτυξη, ακόμα και στην ικανότητά τους να τρέξουν, να σφίξουν κάτι στο χέρι τους, να πετάξουν μια μπάλα μακριά.

Πάντως, ενώ οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες υποφέρουν, ενισχύονται τα μονοπώλια. Εκτός από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνίας, τώρα φαίνεται να εξετάζει μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ