Τρίτη 11 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Μόνο στο δήμο βασικής εγγραφής τους θα μπορούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες για τις τοπικές εκλογές. Για δε τις ευρωεκλογές, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είναι γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Ενας δημότης Πτολεμαΐδας που διαμένει στην Αθήνα και έχει καταγραφεί ως ετεροδημότης, την πρώτη Κυριακή θα πάει στην Πτολεμαΐδα να ψηφίσει για δήμο - περιφέρεια. Τη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσει για ευρωεκλογές στην Αθήνα και δήμο - Περιφέρεια στην Πτολεμαΐδα!

Για να ψηφίσει και για τις ευρωεκλογές στην Πτολεμαΐδα θα πρέπει ως τις 14 Μάρτη να κάνει αίτηση διαγραφής από τον κατάλογο ετεροδημοτών της Αθήνας.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου διευκρινίζεται ότι «οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους». Ως εκ τούτου, όσοι εκλογείς επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες ή να μεταδημοτεύσουν, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 14 Μάρτη.

Αντίστοιχα, όσοι από τους ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για την ανάδειξη μελών του ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη, μπορούν να το δηλώσουν έως τις 14 Μάρτη, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.

Αν δεν γίνει η αίτηση διαγραφής, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για ανάδειξη μελών του ευρωκοινοβουλίου, αφού σ΄ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».

Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν για να μπορέσουν να ψηφίσουν και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Το δε προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή το Λιμενικό Σώμα και οι ναυτικοί, μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους Προϊσταμένους ή τους Διοικητές τους την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και τη μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ